Zolak: Lijekovi u BiH bit će jeftiniji od 6. marta

Građani Bosne i Hercegovine  moći će kupovati jeftinije lijekove, otvrdio je to za „Avaz“ dr. Aleksandar Zolak, v. d. direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

On je podsjetio da je Pravilnik o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH stupio na snagu 13. januara, a da će njegova primjena početi od dana godišnjeg izračuna, što je prvi ponedjeljak u martu, 6. mart. 2017.

Uskladiti cijene

– Nosioci dozvola za stavljanje lijeka u promet u BiH imali su rok od 60 dana da usklade veleprodajne cijene svojih lijekova s odredbama Pravilnika, odnosno s maksimalnim cijenama lijekova – kaže Zolak.  On nije želio komentirati proračune koji su pokazivali da će lijekovi pojeftiniti za deset odnosno 20 posto.

– Za koliko će cijene lijekova biti niže, znat ćemo precizno kada cijene svih lijekova koji imaju dozvolu za stavljanje u promet u BiH, a kojih je oko 5.000, budu usaglašene s maksimalnim veleprodajnim cijenama. Koji će lijekovi pojeftiniti i za koliko, znat će se u drugoj polovini godine. U ovom trenutku razlike u cijenama mogu se samo predviđati – pojašnjava Zolak.

 

avaz.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: