Zijad Krnjić: Uprkos koronavirusu penzionerima će se povećati penzija!

Penzioneri u Federaciji BiH i ove godine mogu očekivati zakonom garantirano povećanje penzija već u septembru ove godine, potvrdio je za „Avaz“ direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić.

Zakonska obaveza

Govoreći o zakonskoj obavezi usklađivanja penzija, Krnjić pojašnjava da je u periodu trajanja stanja nesreće u FBiH postojao sporazum Vlade FBiH, Udruženja penzionera i Zavoda da će se povećanje obustaviti.

Međutim od kako je ukinuto stanje nesreće u FBiH prestao je važiti i pomenuti sporazum. Tako da ćemo prema parametrima izvršiti usklađivanje penzija i u ovoj godini. Usklađivanje se vrši nakon 31. jula dakle za osmi mjesec, ali za isplate u septembru. Prema Zakonu o PIO radi se o povećanju za penzije od 2,8 posto, a za one povoljnije penzije povećanje 0,6 posto – pojasnio je Krnjić.

Dodao je da će se povećanje primijeniti od 1. januara sljedeće godine, što znači da će penzionerima biti uplaćena razlika od osam mjeseci.

Govoreći o eventualnim problemima, a zbog smanjenja uplata doprinosa, Krnjić kaže da u periodu od aprila pa do kraja juna došlo do određenog pada od prihoda.

Za ta tri mjeseca otprilike pad je iznosio 10 posto u odnosu na isti period prošle godine. Nažalost i u julu situacija je slična, s tim da se nadamo da ćemo dio manjka namiriti kroz popularni korona zakon – kazao je Krnjić.

Sigurna isplata

Prema njegovim riječima, finansijski to još uvijek nije toliko značajno da bi mogli govoriti ili brinuti za redovnost isplate penzija.

Isplata je sigurna za sad i pretpostavljam da će biti sigurna i u narednom periodu – istakao je Krnjić.

Avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: