Žene u BiH zarađuju 32% više od muškaraca

Uprkos pretpostavci da žene u BiH zarađuju znatno manje od muškaraca, podaci novog servisa Plata.ba pokazali su da su žene na velikom broju pozicija znatno plaćenije od muškaraca.

Tako, naprimjer, na poziciji finansijskog menadžera žene u prosjeku imaju netoplatu 1.835 KM, s tim da je maksimalna plata na ovoj poziciji 3.915 KM, dok muškarci imaju prosječnu netoplatu 1.391 KM, sa maksimalnom platom od 3.125 KM.

Slična je situacija i sa pozicijama šefa pravnog odjela, menadžera podružnice i country menadžera, gdje žene u prosjeku imaju veću platu za 16%. Evidentno je ipak da u generalnom poretku muškarci bolje zarađuju pa je tako najveća netoplata muškarca na poziciji country menadžer i iznosi 11.000 KM, a za ženu 6.700 KM na poziciji prodajnog menadžera.

Za manje od tri mjeseca servis Plata.ba je koristilo 9.100 osoba i dosadašnji rezultati pokazuju neznatnu razliku u generalnom poretku prosječnih plata po faktoru spola.

Prosječna plata muškarca na osnovu istraživanja iznosi 1.015 KM za muškarce i 941 KM za žene, što znači da su muškarci u prosjeku bolje plaćeni za 7,8%.

“U poređenju sa Srbijom, Češkom, Slovačkom i Mađarskom, u BiH je ova razlika najmanja. Naime, muškarci u Srbiji zarađuju 8,5% više od žena na istim pozicijama, dok u Češkoj taj broj iznosi 16%, u Slovačkoj 15% i u Mađarskoj 12%”, kaže Mersiha Mehić, voditeljica projektnog odjela Posao.ba.

Muškarci su i dalje najbolje plaćeni ukoliko obavljaju poslove u bankarskom i osiguravajućem sektoru ili pak prodajnom sektoru. Ipak, primjetan je rast prosječnih plata za žene u skoro svim sektorima poslovanja. Tako je, naprimjer, prosječna plata novinara za muškarca 666 KM, uz maksimalnu platu od 1.000 KM, a za žene na poziciji novinara prosječna plata je 749 KM, uz maksimalan iznos plate od 1.500 KM.

“Razlika u platama muškaraca i žena je veća u privatnim nego u državnim firmama, a zanimljivo je da strani vlasnici kompanija u BiH prave veće razlike u platama između žena i muškaraca od domaćih kompanija”, objašnjava Vedrana Maglajlija, voditeljica projekta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: