Žene kojih se Dodik boji

Ovo je prilika za međunarodnu zajednicu da se osvrne na lekciju iz jednog od najmračnijih trenutaka u povijesti Ujedinjenih naroda i ponovi našu odlučnost da se angažiramo na sprječavanju genocida, zločina protiv humanosti i ratnih zločina.
– Ovako je britanski veleposlanik u BiH Edward Ferguson objasnio razloge zbog kojih Ujedinjeni narodi trebaju usvojiti rezoluciju o Srebrenici i potvrdio da Velika Britanija vodi cijelu ‘operaciju’ uz snažnu potporu SAD-a i Nizozemske. Početkom idućeg mjeseca prijedlog rezolucije naći će se pred Ujedinjenim narodima i očekuje se da će biti usvojen čime bi 11. srpnja bio proglašen međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Britanska barunica

Na ovo je odmah skočio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sa svojim SNSD-om i usprotivio se uz tvrdnju da se u Srebrenici nije dogodio genocid nego ratni zločin, ne priznajući time relevantne presude Međunarodnog suda u Haagu. On je najavio da će preko Rusije intervenirati da se rezolucija ne usvoji, a jučer je priopćio da će 18. lipnja s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim razgovarati o britanskom prijedlogu i posljednjoj sjednici Vijeća za implementaciju mira (PIC).
Kako doznajemo, Dodik je šokiran što je ruski veleposlanik u BiH Peter Ivancov prije tri dana dao suglasnost na kominike PIC-a u kojem stoji da se u Srebrenici dogodio genocid i dao potporu za aktiviranje MAP-a za članstvo BiH u NATO-u. To se u svim međunarodnim političkim krugovima tumači kao zaokret Rusije u odnosu prema BiH i distanciranje od RS-a i politike Milorada Dodika.
Ovog tjedna Dodik je kazao da je britanska rezolucija uperena protiv Srba i da je dodatno sredstvo za destabilizaciju RS-a, a onda bijesno zaključio: “Bošnjaci imaju svog lobista, ženu iz Tuzle u Donjem domu britanskog parlamenta, i ona vrši stalni pritisak“. Jučer su beogradski mediji, idući tragom Dodikove tvrdnje i politike, objavili da “Sanela gura rezoluciju o Srebrenici”.
Tko su zapravo dvije žene kojih se Dodik beskrajno boji i kojima bi najradije “vrat zavrnuo”? Jedna se zove Arminka Helić, druga Sanela Jenkins, djevojačkog prezimena Ćatić.
Arminka Helić je iz Gračanice, ima 37 godina i s obitelji je u ratu otišla u izbjeglištvo u Englesku. Diplomirala je na sveučilištu Oxford i s najboljim mogućim ocjenama i uključila se u politiku učlanjenjem u Konzervativnu stranku Velike Britanije. Njezino znanje i sposobnosti brzo su primijećeni i imenovana  je za savjetnicu bivšeg britanskog ministra vanjskih poslova Williama Haguea. Specijalnost su joj Azija, Afrika i Bliski istok i nedavno je svrstana među 100 najutjecajnijih članova Konzervativne stranke Velike Britanije. Od trenutka kada je postala savjetnica, Dodik i njegov tim je napadaju i optužuju da je bošnjački lobist i da upravlja odnosom Velike Britanije prema BiH iako se Arminka Helić u britanskom Ministarstvu vanjskih poslova nikada nije bavila pitanjima i problemima država zapadnog Balkana, baš zato što je iz BiH. U državu u kojoj je rođena dolazila je nekoliko puta u sastavu službenih britanskih izaslanstava. I tada i uvijek govori da radi na čvrstom zbližavanju i unaprjeđenju sveukupnih odnosa između BiH i Velike Britanije.
U kolovozu prošle godine britanska kraljica Elizabeta II. dodijelila joj je titulu barunice pa je tako Arminka Helić postala doživotna članica Doma lordova Gornjeg doma britanskog parlamenta. Tada je kazala da je to dokaz kako Britanija svim svojim građanima pruža jednake mogućnosti. Osim nje, još samo šest žena je u Domu lordova. Nakon što je preuzela ovu dužnost, izjavila je da joj je čast raditi u Gornjem domu i istodobno činiti sve da most prijateljstva između BiH i Britanije bude što čvršći.

Predsjednik BiH

Sanela Diana Jenkins je Sarajka, rođena je prije 42 godine i slovi za prestižnu pripadnicu svjetskog  jet seta. U London je otišla tijekom rata kao izbjeglica nakon što su srpski vojnici u Sarajevu ubili njenog brata. Uvrštena je na listu 500 najbogatijih osoba u Velikoj Britaniji –  njezino bogatstvo procjenjuje se na više od 190 milijuna funti. Prijateljuje s najpoznatijim svjetskim glumcima, glazbenicima, biznismenima i među njima je jako utjecajna. U Londonu se udala za britanskog bankara Rogera Jenkinsa, dobili su sina Innisa i kćerku Eneyu, a prije šest godina su se razveli i od tada ona živi sama.
Osnovala je humanitarnu udrugu za pomoć BiH i zakladu Klinika za istraživanje ratnih zločina. Redovito pomaže BiH, svakom njezinom dijelu, a britanskim i svjetskim medijima to objašnjava riječima: “Pomažem zato što sam rođena u BiH, zato što sam mladost provela u BiH, zato što sam odrasla s Bosancima i Hercegovcima… Jednostavno, to je moj narod koji nikada nisam zaboravila i znam kroz što je sve prošao i prolazi. Onaj čimbenik koji svakog čovjeka čini ljudskim bićem ne dopušta mi zaboraviti bolesne i siromašne u zemlji u kojoj sam se rodila, a koji nisu krivi za ono što ih je zadesilo”.
Sanela Diana Jenkins nikada se nije bavila politikom nego isključivo biznisom, jako uspješno. Prije mjesec dana počelo se pričati da bi se mogla angažirati u političkom životu BiH. Odmah je javno reagirala ne odbacujući takvu mogućnost:
“Politika može biti moj novi izazov. O tome sam razgovarala s prijateljima, ali izbori u BiH bili su nedavno pa ćemo sada pažljivo pratiti događanja u iduće četiri godine. Politika meni ne treba da bih doživjela nešto što već nisam. Ako ocijenim da mogu dati dodatni doprinos svojim kontaktima, znanjem i iskustvom, onda to može biti jedna od opcija. A ako se budem hvatala ukoštac s politikom, onda idem do kraja, a na kraju je predsjednik Bosne i Hercegovine”.

 

 

(Dnevni list)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: