ZEMLJOTRES JAČINE 4,5 STEPENI PO RIHTERU DANAS PONOVO POTRESAO ZENICU

Novi zemljotres danas je potresao Zenicu, ali se njegova snaga osjetila i u ostalim dijelovima BiH, potvrđeno je u federalnom Hidrometeorološkom zavodu. Zemljotres jačine 4,5 stepeni Rihterove skale, odnosno šest stepeni Merkalijeve skale, desio se u 11 sati i 01 minut, a epicentar je bio dva kilometara južno od Zenice i 18 kilometara zapadno od Kaknja, na dubini od dva kilometra.

U Centru za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda kažu da je ovaj potres mogao da prouzrokuje manje materijalne štete, ali za sada nema podataka o šteti. “Manje materijalne štete moguće su nakon ovakvih potresa, ali nema mjesta panici”, kaže Amra Krehić, dežurni seizmolog u Centru. U pojedinim dijelovima grada je nestalo struje, a među stanovništvom je ponovo zavladala panika. U strahu od novih, jačih potresa uplašeni Zeničani su sigurnost potražili na ulicama, kao i prije dvije noći. Na pojedinim objektima je, prema za sada dostupnim informacijama, nastala manja materijalna šteta.
Zemljotres se osjetio u Banjoj Luci, Tuzli, Kaknju i drugim mjestima koja se nalaze u blizini Zenice, a u Sarajevu je jačina zemljotresa iznosila tri stepena prema Richterovoj skali.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: