Zemljišta nezasijana, najesen nestašice

Visoke cijene sjemenskog povrća, posebno luka i krompira, iznenadile su poljoprivrednike, ali i sve one koji su namjeravali i ove godine u svojim baštama posijati nešto povrća. Kilogram sjemenskog krompira popeo se na tri marke, a crvenog luka košta 3,5 KM, što je poskupljenje za skoro 70 posto u odnosu na prošlu godinu.

Iz poljoprivrednih udruženja upozoravaju da će se proljetno poskupljenje posebno odraziti na cijene ovih proizvoda krajem ljeta i ujesen.

– Zbog velike vlage prošle godine više od 70 posto domaćeg luka i krompira je propalo. Bili smo primorani da uvozimo luk iz Holandije. A najveći je problem što u BiH niko ne proizvodi sjemenski luk i krompir – kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Zbog visoke cijene sjemena, mnoga poljoprivredna zemljišta ostat će nezasijana, što će, osim poskupljenja, dovesti i do nestašica povrća na trgovačkim policama. Dodatni problem s kojim se od početka godine poljoprivrednici u BiH suočavaju jesu poticaji kojih nema. Mljekari tako najavljuju da će, ako uskoro ne dobiju poticaje, blokirati najvažnije magistralne ceste u FBiH.

– Tražimo da u roku od 30 dana program poticaja prođe svu proceduru usvajanja. On postoji samo u radnoj verziji i još nije usvojen ni na Vladi FBiH, ni u odborima Parlamenta FBiH, pa samim tim ni u Parlamentu. Budžet Federacije za ovu godinu usvojen je 9. januara i zakonski rok bio je 60 dana da se završi s programom, dakle do 9. marta. On nije ispoštovan – kazao nam je Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa Unsko-sanskog kantona.

Kada će isplata poticaja poljoprivrednicima početi, vrlo je neizvjesno.

Ahmed Džubur, predsjednik Odbora Predstavničkog doma za poljoprivredu, kazao je jučer da će u ponedjeljak ili utorak održati sjednicu na kojoj će se usvajati program poticaja. Ali, time se ništa neće riješiti, jer Dom naroda neće zadugo obaviti svoj dio posla.

 Mi ćemo imati sjednicu da ne bude da od nas zavisi. Sezona je prilično u toku. Ali, opet se ništa neće riješiti, jer Dom naroda nema formirane odbore – rekao je Džubur.

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: