ZELENO SVJETLO ZA OBJAVU SPISKA POREZNIH DUŽNIKA

1Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje podržao je danas na 131. sjednici u Sarajevu izmjene Zakona o postupku indirektnog oporezivanja BiH na osnovu kojih će biti moguće objaviti imena poreskih dužnika, saopćeno je iz te uprave.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o postupku indirektnog oporezivanja bit će upućene u daljnju proceduru a konačnu riječ dat će Parlamentarna skupština BiH.

Ovim zakonskim izmjenama predloženo je i smanjenje stope zatezne kamate sa 0,06 na 0,04 posto a naknadni teret prinude s deset na pet posto.

Upravni odbor je danas usvojio inicijativu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH o izmjeni akciza na pivo uvođenjem diferencirane stope akcize u zavisnosti od proizvodnih kapaciteta.

Odlučeno je da bude formirana radna grupa koja će precizirati prijedlog zakonskih izmjena na osnovu inicijative iz resornog ministarstva kako bi Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje ovaj zakon uputio u dalju proceduru.

Članovi Upravnog odbora nisu danas usvojili odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za prva tri mjeseca ove godine.

Protiv je bio ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija. On insistira da se popuni Jedinica za krajnju potrošnju u skladu sa zaključkom koji je ranije donio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje, a nije realizovan jer iz Federacije BiH nije predložen kandidata za ovu poziciju.

Upravni odbor nije usvojio pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Uprave za indirektno oporezivanje o kojem je više puta raspravljano na prethodnim sjednicama.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: