Zbog utaje poreza bit će oduzimana imovina

Porezne utaje vrlo su opasna krivična djela kojima se podrivaju država, ekonomski sistem i standard svih građana, na račun bogaćenja pojedinaca. Svugdje u razvijenom svijetu ova krivična djela se strogo kažnjavaju.

“Vrijeme je da se i BiH odlučno obračuna s ovim krivičnim djelima, kako bismo pomogli Bosni i Hercegovini i svim našim građanima da bolje žive”, izjavio je u razgovoru za „Dnevni avaz” Goran Salihović, glavni državni tužilac.

“Formirali smo tijelo po uzoru na rad USKOK-a u Hrvatskoj. Nadamo se i vjerujemo u dobre rezultate, a također vjerujemo da će ove aktivnosti djelovati i preventivno” – kaže Salihović.

On je komentirao i formiranje posebnog tima Tužilaštva i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH koji ima za cilj ne samo da se naplate dugovanja po osnovu indirektnih poreza nego i da se osobe odgovorne za porezne utaje, kao i njihovi pomagači, konačno nađu iza rešetaka.

Dogovor koji je Salihović postigao s direktorom UIO Mirom Džakulom stvorio je tijelo koje je u bh. javnosti kolokvijalno nazvano bh. USKOK.

Salihović ističe da će se bh. USKOK fokusirati da radi što brže i efikasnije procesuiranje predmeta poreznih utaja, naročito utaja u velikim iznosima, kojima se nanosi šteta budžetu BiH i svim građanima.

Glavni državni tužilac kaže da “u Tužilaštvu BiH ima više predmeta koji se odnose na porezne utaje i neplaćanje poreza, za različite iznose, od nekoliko desetina hiljada KM do nekoliko miliona”.

“Ne bi bilo profesionalno u ovom trenutku govoriti o imenima, ali sigurno će u ovoj godini biti predmeta koji se odnose na oblast poreznih utaja. Vrlo je bitno da počinioci budu procesuirani i kažnjeni, ali je, također, veoma važno i da novac i nezakonita imovinska korist budu oduzeti i vraćeni državi” – poručuje Salihović.

On najavljuje i da će UIOBiH uskoro dostaviti detaljan izvještaj o svim dugovanjima za PDV, akcize i carine, koja trenutno premašuju 300 miliona KM.

“Kapaciteti Tužilaštva BiH i UIO bit će maksimalno angažirani da se utvrdi ima li u ovim dugovanjima elemenata krivičnih djela poreznih utaja i neplaćanja poreza, kako bi počinioci bih procesuirani” – kaže Salihović.

Navodi i da su se neki porezni obveznici već nakon objave o formiranju USKOK-a pokrenuli i počeli plaćati dugove.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: