Zbog turskih serija djeca u BiH dobivaju i imena Ezel, Asi, Kaan

U BiH su, prema posljednjim podacima statističara, i dalje uvjerljivo najpopularnija imena za djevojčice Amina i Marija. U Federaciji, uz Aminu, najpopularnija imena su još Lamija i Ajna, a u RS, uz Mariju, Milica i Ana.

S druge strane, najčešća muška imena u BiH su Amar i Luka. U Federaciji, uz Amara, roditelji se najčešće odlučuju za imena Tarik i Vedad, a u RS još prevladavaju imena Stefan i Nikola.

Na kraju liste 100 najčešće davanih imena u ženskoj konkurenciji BiH našla su se imena Džejna, Jelena, Gabrijela, Inela i Asija, a u muškoj Adel, Emil, Aid, Meteo i Leon.

Ime Amina, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, dobilo je 309 djevojčica, dok je 231 dječaku dato ime Amar.

Dok većina ostaje vjerna tradiciji, drugi se odlučuju za nesvakidašnja imena pa tako u našoj zemlji žive Snjeguljica, Floki, Kobra, Tarzan, Sarajka, Odisej i drugi.

Također, porastom popularnosti turskih serija na našim programima, roditelji nerijetko daju imena po omiljenim likovima s malih ekrana pa tako u našoj zemlji imamo i Ezela, Asi i Kaana.

Mandolina, Floki, Grana…

U Matičnom uredu Općine Centar Sarajevo evidentirano je da se sve češće pojavljuju i imena djece kao što su Erblin, Jumna, Ajmona, Manara, Dastan, Starr Lukman, Rusija, Malena, Mažda, Osermando, Dijamant, Gazda, Rambo, Drenuša, Tulje, Mandolina, Floki, Grana…

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: