Zbog snijega prinosi voća za 20 posto manji

Ukoliko snijeg i hladno vrijeme u našoj zemlji potraju, to bi nanijelo velike štete voću, kazali su nam u zadrugama za uzgoj i plasman voća u FBiH. Zihnija Bošnjaković, direktor zadruge “Voćar” iz Kalesije, upozorava da je pod težinom snijega već bilo lomljenja grana, što će smanjiti prinose za 20 posto.

Ispod nule

– Ako bi temperature pale ispod nule, došlo bi do smrzavanja, onda bi rod bio nikakav. Orah je već stradao, on je najosjetljiviji – rekao nam je Bošnjaković.

Nasiha Džaka, direktorica Zemljoradničke zadruge “Agropodrinje” Goražde, kazala nam je da je na brdima iznad Goražda već bilo mraza, što je utjecalo na voće.

– U višim predjelima je bilo mraza i zbog toga, nažalost, tu više nema ništa od voća. Ovo koje je u dolini, u blizini Drine, malo je bolje prošlo. Voće se nalazi u fazi kada je vrlo osjetljivo na niske temperature. Jabuka je otvorila cvijet, kruška i šljiva su procvjetale – pojasnila je Džaka.

Dodaje da se zbog svega na tržištu može očekivati manje domaćeg voća, šljive, jabuke, kruške…

Ljepše vrijeme

Mirsad Hubanić, magistar poljoprivrednih nauka u oblasti voćarstva, kaže da na nadmorskim visinama od 500-600 metara nema velikih šteta na voću.

– Nadamo se da niske temperature neće potrajati. Ako dođe do poboljšanja, moguće je da ćemo spasiti voće – govori Hubanić.

Nema razloga za paniku

Iz Vlade RS naglašavaju da nema razloga za paniku zbog nagle promjene vremenskih prilika.

– Kiša i snijeg ne pogoduju voćarskoj proizvodnji, ali neće dovesti do većih gubitaka – tvrde u Ministarstvu poljoprivrede RS.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: