Zbog rasta cijena cigareta, BiH zaradila 10 miliona KM

Osobe koje se bave prometom cigareta u Bosni i Hercegovini uplatile su na jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH 10.176.566 KM po osnovu razlike akcize obračunate na popisane zalihe cigareta na kraju 2012. godine, saznajemo u UIOBiH.

– Sva lica koja prometuju cigarete u BiH bila su dužna popisati zalihe na kraju 2012. godine. Na zatečene zalihe cigareta utvrđene u popisnim listama obračunate su akcize prema novoj odluci o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2013. godinu – kazao nam je Ratko Kovačević, portparol UIOBiH, podsjećajući da je rok za uplatu razlike između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize bio 10. januar.

On je još objasnio da se duhanske prerađevine sa starim markicama, a za koje je plaćena razlika akcize, mogu prodavati do isteka zaliha, i to po novim cijenama.

– Kod najvećih proizvođača i distributera cigareta u BiH u popisu zaliha sudjelovali su i inspektori UIO koji se ovih dana nalaze na terenu i vrše provjere popisa zaliha cigareta i obračuna razlike akcize i kod ostalih manjih poreznih obveznika koji prometuju cigarete u BiH – zaključio je Kovačević.

Za nove markice uplaćeno 28 miliona

U prvih deset dana januara izvršena je i velika nabavka novih markica za obilježavanje cigareta. Po osnovu akcize plaćene u preuzetim markicama, ukupno je uplaćeno više od 28 miliona KM.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: