Zbog promjene vremena mart najopasniji mjesec za zdravlje

Od početka sezone gripe u BiH je prijavljeno 57 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđen virus gripe tipa A ili je riječ o posljedicama teških respiratornih infekcija, piše Večernji list BiH.

U RS-u je zabilježeno 48 smrtnih slučajeva, a u FBiH devet.

– Institutu za javno zdravstvo RS-a prijavljeno je 48 pacijenata preminulih od posljedica teških respiratornih infekcija – kazala je Nina Rodić Vukmir, šefica Službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno je devet smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđen virus gripe tipa A. Četiri slučaja zabilježena su u Sarajevskom kantonu, tri u Tuzlanskom i dva slučaja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Smrtni slučajevi registriraju se svake godine, ipak ove godine broj umrlih znatno je iznad prosjeka.

Temperaturne oscilacije koje se događaju posljednjih dana iscrpljuju organizam, posebno hroničnih bolesnika, ukazuje Edo Selimić, ljekar pulmolog. Upozorava da će dolaskom proljeća iscrpljenost organizma dugom zimom doći još više do izražaja.

Naglašava da je ova zima obilježena velikim brojem virusnih infekcija, osobito kod djece. Kaže da se mora živjeti u skladu s vremenom i onim što nam diktira organizam.

– Ako osjetite da vam je loše, nećete džogirati. Ne postoji općenito pravilo za ekstremne promjene vremena, na što se teško prilagoditi. Ide nam proljeće i, nažalost, moram kazati da najviše smrtnih slučajeva imamo u martu. Odavno nije bila ovako ekstremno duga zima, zagađenje. Minus je već počeo u novembru. Odavno nisam imao u decembru i januaru, posebno kod djece, toliko komplikacija od virusnih infekcija, upala pluća i opstrukcija. Mislim da će biti vrlo ružan mart – kazao je za Faktor pulmolog.

Na pitanje zašto je mart tako specifičan, Selimić je kazao da je to zato što smo tada izašli iz zime i počinje buđenje prirode.

Prema njegovim riječima, u takvom prelazu jako je teško organizmu to razdoblje premostiti jer tada nemate svježeg voća, povrća.

– Kakva je jabuka sada? Što imate u tom voću iz septembra ili oktobra? Imate čistu celulozu. Kada je riječ o južnom voću poput limuna, naranče, nemojmo se zanositi, od njihove 100% mineralno-vitaminske vrijednosti unosimo 15 – 20%. To voće do nas je došlo u  brodovima, hladnjačama, izloženo pesticidima. Sve to jako je loše i tek onda čekate trešnju, jagodu koja će prispjeti, jer i ova jagoda koju ćete dobiti iz staklenika nema veze s jagodom – kazao je Selimić i dodao da je čovjek zagadio prirodu i da mu ona sada to vraća.

– Da živite u skladu s prirodom, ne bi bilo klimatskih promjena. E sad, ovim školarcima vraća virozom i komplikacijama, upalama pluća i opstrukcijama. Oni srednjih godina se nekako i nose. A kada je riječ o hroničnim bolesnicima koji imaju 60 i više godina, njihov kompenzacijski mehanizam je jako nizak. I njima je jako teško – ukazao je Selimić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: