Zbog novih cijena cigareta, poreski obveznici dužni popis zaliha dostaviti do 10. januara 2014.

Od početka 2014. godine na snagu stupaju nove cijene cigareta u Bosni i Hercegovini. Zbog toga, poreski obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta, dužni su popisati zalihe na dan 31. decembar 2013. i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH do 10. januara 2014. godine.

Kako podsjećaju iz UIO, prometnici cigareta dužni su na zatečene zalihe cigareta obračunati akcizu prema novoj Odluci o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2014. te do 10. januara uplatiti razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize na Jedinstveni račun UIOBiH.

Duhanske prerađevine, za koje je plaćena razlika akcize, mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama.

Kod najvećih proizvođača i distributera cigareta u BiH, u popisu zaliha sudjelovat će i inspektori UIO, a odmah na početku 2014. započet će detaljan inspekcijski nadzor prometa cigaretama, i to od kontrole uvoza pa sve do kontrole obveznika, koji se bave prodajom cigareta na malo u BiH.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: