Zbog nedostatka kvalificirane radne snage u BiH počele se zatvarati čak i pekare

Dok su se prošlog ljeta građani Hrvatske, pa i regije šokirali oglasom na jednoj pulskoj slastičarnici na kojoj je stajalo da se zbog nedostatka osoblja kupci sami moraju poslužiti za pultom, ove godine još drastičniji slučaj zabilježen je u BiH, piše Večernji list BiH. 

Naime, jedna peka u sarajevskom naselju Stup na vratima je stavila natpis da “pekara ne radi zbog nedostatka radne snage u proizvodnji” te da će kupce obavijestiti kad ponovno počinju s radom.

I dok je u Hrvatskoj bar imao tko pripremiti proizvode, iako ih nije imao tko prodavati, u BiH se, očigledno, više ne mogu naći ni oni koji će u pekarnicama ispeći hljeb.

Sve veći nedostatak radnika na bh. tržištu postaje problem u svim sektorima.

I dok poslodavci tvrde da je kvalificirane radnike nemoguće pronaći unatoč više od 400 hiljada nezaposlenih, građani kažu da radnika svih kvalifikacija ima, ali da poslodavci iste ne žele odgovarajuće platiti.

“Ima ko raditi, ali ne za gotovo besplatno”, kažu i dodaju da je ovo tek početak. “Hvala Bogu, počelo je. Ovo će dovesti do toga da imamo normalne uvjete na poslu, dobre plaće, godišnji, regres, slobodne dane”, komentar je jednog od bh. građana na obavijest na pekarnici.

“Daj radniku plaću s kojom može živjeti normalno, platiti račune, kupiti bar osnovno, da može priuštiti sebi nešto, pa će biti radne snage. Samo kod nas ima to da se radi za 500 KM ako hoćeš, a ako nećeš, ima ljudi koji moraju raditi da prehrane malo dijete koje imaju kod kuće.

Radne subote i nedjelje, neredovne plaće, prekovremeno neplaćeno…, ma, hajde, kakve veze ima, mora raditi, iskoristi ga do maksimuma. A što mu radnik mora svakog mjeseca tražiti od nekog 50 ili 100 KM da kupi hranu djetetu kako bi se ‘skrpio’ do prvog, to nema veze”, ogorčeno govori mlađi muškarac.

Dok jedni tvrde da bez plaća od 1.000 KM poslodavci i ne trebaju tražiti radnike, drugi kažu “nije ni plaća toliko bitna, što će ti plaća kad se radi po 10 sati, nemaš se kad ni odmoriti, a ne je trošiti”. Radni uvjeti u BiH su katastrofalni, ma privatnici ubiše”, kaže radnik kojemu je prekovremeni rad svakodnevnica.

Zbog masovnog odlaska radnika s ovih prostora, poslodavci su došli u poziciju da im je trenutno najveći problem osigurati dovoljan broj zaposlenih.

Dok im je ranije prioritet bio kako osigurati što kvalitetniju radnu snagu, danas glavu razbijaju time kako doći do broja minimalno zaposlenih za opstanak preduzeća. Tako su pojedini autoprijevoznici već stjerani u ćošak do te mjere da ozbiljno razmišljaju o gašenju nekih linija. S druge strane, ima ugostitelja koji, iako su opremili svoje restorane, ne mogu ih otvoriti jer ne mogu pronaći kuhara.

Također, iako potražnja za pekarskim proizvodima raste, pojedina poduzeća iz ove struke nemaju izbor nego zaustaviti širenje maloprodaje jer više ne mogu osigurati ni dovoljno trgovaca ni radnika u proizvodnji. Posebno su zabrinuti u Sindikatu građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH koji tvrde da je situacija u ovoj oblasti sve alarmantnija. Iz Sindikata građevinarstva smatraju da bi se poslodavci u BiH zbog toga trebali zabrinuti i promijeniti uvjete koje nude radnicima, piše Večernji list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: