ZBOG JAKE KIŠE U SREBRENICI PROGLAŠENO STANJE PRIRODNE NESREĆE, POPLAVE I U DRUGIM OPĆINAMA RS-a

U Srebrenici je jutros  zbog poplava uzrokovanim intenzivnom kišom proglašeno stanje prirodne nesreće na području te općine, a izlivanje rijeka je registrirano i u općinama Vlasenica, Bratunac i Milići, potvrđeno je iz Uprave Civilne zaštite.

Na području Srebrenice tokom noći došlo je do povećanja nivoa lokalnih vodotoka, a rijeka Križevica izlila se iz korita u Potočarima, Dugom Polju i Barama plaveći pritom više domaćinstava.

Iz Civilne zaštite je navedeno da su na terenu građevinske mašine kojom se pročišćavaju korita i podižu nasipi.

Kao znak protesta što nije ništa urađeno od zadnjih poplava, stanovnici Mjesne zajednice Potočari u ranim jutarnjim satima blokirali su put i onemogućili prolaz ekipama elektodistribucije i vodovoda.

Na području srebreničke općine u prekidu je fiksna telefonija, a bez vode i struje su naselja Panađurišta, Baraton, Soloćuša i Potočari.

U općini Milići iz korita su se izlile rijeke Zeleni i Studeni Jadar, Rajićka rijeka te Cerska rijeka, koje su zaplavile dijelove okolnih sela, zbog čega je evakuirano osmoro ljudi i nešto stoke.

Snabdijevanje električnom energijom i PTT saobraćaj su uredni u općni Milići, ali voda iz vodovoda nije za upotrebu.

I u općini Bratunac sva naselja uz rijeku Križevicu i Glogovsku rijeku su pod vodom, a u prekidu je i snabdijevanje vodom.

Procjenjuje se da je oko 500 do 600 kuća zaplavljeno, ali voda nije ušla u kuće, dok je u selu Podčauš ugrožen most.

Na terenu su angažovane mašine i kamioni koji rade na pročišćavanju korita i podizanju nasipa gdje je to moguće.

U selu Dragosevac, u općini Vlasenica, u toku noći iz korita se izlio Dragačevački potok, tako da je dio sela sa desne obale odsječen od putne komunikacije.

Načelnik Područnog odjeljenja Civilne zaštite Bijeljina obići će u toku dana  poplavljena područja u općinama Bratunac, Milići i Srebrenica.

Obilne kišne padavine prouzrokovale su porast vodostaja i drugih rijeka u RS-u, ali, za sada, nema opasnosti od njihovog izlijevanja, navode u Civilnoj zaštiti RS-a.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.