Zbog gripe popunjeni odjeli u bolnicama

Sezona gripe u BiH bliži se svom vrhuncu. Zdravstvene ustanove širom BiH pune su pacijenata, budući da u ovoj sezoni cirkuliraju dva virusa gripe – AH1 i AH3, koji se inače manifestiraju težim simptomima od ostalih virusa, piše Večernji list BiH.

Da spomenuti virusi mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija, govori podatak kako su u ovoj godini u našoj zemlji od posljedica virusa gripe umrle četiri osobe, jedna u FBiH i tri u RS-u.

Dr. Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, podsjeća kako je sezona gripe nešto intenzivnija nego proteklih godina te da se u sljedeća dva tjedna očekuje njezin vrhunac.

Popunjeni kapaciteti

“Očekujemo kako će se krajem februara broj bolesnika smanjivati”, poručio je Arapović, naglašavajući kako su trenutno kapaciteti Klinike za infektivne bolesti bolnice u Mostaru premašeni u odnosu na ostatak sezone. Ističe kako upravo zbog cirkulacije spomenutih virusa ove godine u Hercegovini ima nešto više kompliciranih slučajeva, upala pluća i tome slično, ali da to nije ništa neočekivano. Naglašava i kako, unatoč svemu navedenom, u ovoj sezoni nije bilo smrtnih slučajeva od posljedica virusa gripe u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

U Sarajevskom kantonu do sada je evidentirano oko 37.000 oboljelih od respiratornih infekcija, a oko 4.000 oboljelih od gripe i bolesti sličnoj gripi – kazala je za Fenu epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pitić.

Navela je kako su simptomi gripe visoka temperatura koju je teško spustiti, groznica, kašalj, upaljeno grlo, bolovi u zglobovima i mišićima, glavobolja, drhtanje i umor te gubitak apetita. Pitić je istaknula kako sezona respiratornih infekcija u Europi počinje u 40. sedmici tekuće i da traje do 20. sedmice sljedeće godine te da se u BiH u tom razdoblju prate respiratorne infekcije, uključujući i gripu.

Mjere prevencije

– Ovogodišnja sezona karakterizira se kao sezona predviđenog, uobičajenog toka za sjevernu hemisferu. Do sada je u Europi evidentirano 9,6 miliona oboljelih, 4,6 miliona posjeta lijekaru zbog respiratornih infekcija i 114.000 hospitaliziranih – kazala je Pitić.

Kao najučinkovitiju preventivnu mjeru Pitić je navela vakcinaciju protiv gripe koje pokriva sva četiri najčešće izolirana virusa. Ako stanovnici nisu cijepljeni, Pitić preporučuje izbjegavanje skupova, posebno u zatvorenim prostorijama, zatim udaljavanje od osobe koja kašlje ili kiše, pranje i dezinfekciju ruku, korištenje jednokratnih maramica i ubrusa i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa ili usta.

– Ako ste bolesni, trebate ostati kod kuće – savjetovala je Pitić.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, od SARI slučajeva pozitivnih na virus gripe, prijavljenih u tri klinike u Federaciji BiH, 42% pripadalo je dobnoj skupini starijoj od 65 godine, piše Večernji list.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: