Završeni protesti boraca: Ministru Bukvareviću rok od sedam dana za podnošenje ostavke

Nakon što danas nije postignut dogovor između demobilisanih boraca i predstavnika vlasti u zgradi Vlade Federacije BiH, borci su federalnom ministru za pitanja boraca i invalida Salki Bukvareviću dali rok od sedam dana da podnese ostavku.

Osim ostavke federalnog ministra kojeg su danas okupljeni borci prozivali transparentima, traži se i da Vlada FBiH usvoji njihovu rezoluciju.

“Ukoliko ne dođe do usvajanja rezolucije, imat će revoluciju”, poručili su borci.

Najavili su i blokadu svih institucija i ulica u glavnom bh. gradu, te graničnih prelaza i kantona.

I nakon razilaženja demonstranata u dijelu grada u kojem se nalazi sjedište Vlade FBiH saobraćaj je obustavljen.

Rezoluciju branitelja potpisalo je nekoliko desetina boračkih udruženja, a ona poziva na rješavanje egzistencijalnih pitanja porodica šehida, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i dobitnika najviših priznanja i odlikovanja.

Rezoluciju branitelja potpisalo je nekoliko desetina boračkih udruženja, a ona poziva na rješavanje egistencijalnih pitanja porodica šehida, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i dobitnika najviših priznanja i odlikovanja.

“Tražimo registar, mora se odvojiti borbeni od neborbenog dijela. Diverzanti su ovdje, komandanti, borci, Zlatni ljiljani. Morate znati da je više od 20 godina prošlo poslije 1996. godine. Izgubili smo svoje porodice, zdravlje. Imaju li časti? Jeste li vi gladni? Čuješ li Bukvareviću, nismo mi neformalna grupa ni deset posto boraca, ovdje su nezaposleni borci, ako treba ubijati, ubijte nas danas ovdje, ali nećemo odustati zbog svoje djece, zbog pravde. Ispunit ćete sve i jednu tačku rezolucije”, rekao jeMurat Silajdžija, koordinator Savjeta branilaca Srednjobosanskog kantona

Pozvao je bivše borce, među kojima pripadnike Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da mirno protestuju dok se ne okonča sastanak sa Vladom FBiH.

Čuju se i prijetnje da će boračke organizacije blokirati cijelu FBiH ukoliko se Rezolucija hitno ne uputi u parlamentarnu proceduru.

Neki su obraćajući se prisutnim poručili da ovo više nije njihova vlast i da razmišljaju o odlasku iz Sarajeva i BiH.

Predstavnici 5. korpusa Armije RBiH najavili su potpunu blokadu GP Izačić čim se vrate u Bihać uz poruku ili Rezolucija ili revolucija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.