Završena kontrola cijena osnovnih namirnica : U SARAJEVU I TUZLI KAZNE ZA 13 TRGOVACA I PEKARA

Iako su neki proizvođači, poput sarajevskog „Klasa“, povećavali cijene brašna čak tri puta u zadnja dva mjeseca, prema prvim rezultatima akcije federalnih i kantonalnih inspektora, većih nepravilnosti ipak nije bilo.

U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove kazali su nam da je završena dvosedmična kontrola ograničenja marži na brašno I hljeb, ali da trenutno obra|uju podatke koji pristižu.

–         Sumiramo rezultate kontrole federalnih i kantonalnih inspektora i prave informacije imat ćemo u ponedjeljak. No, prema do sada viđenom, mogu reći da nije bilo većih prekoračenja I da se trgovci uglavnom pridržavaju ograničenja marži – kazao je za Avaz Ibrahim Tirak, direktor Uprave.

Na području Tuzlanskog kantona inspektori su tokom kontrole ograničenja marži utvrdili nepravilnosti u pet slučajeva.

– No, s obzirom na to da su na području TK marže na brašno I hljeb ograničene na osam posto, nismo ni očekivali da će biti velikih

prekoračenja. Veći broj prekršilaca bi sigurno bio da je na snazi ostala stara odluka iz 2007. godine prema kojoj su marže na ove namirnice bile ograničene na 15 posto – kazao je  Nedžad Bešlić, glavni tržišni inspektor TK, piše Dnevni avaz.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: