Zavod PIO pristaje na povlačenje tužbe protiv Vlade FBiH

Federalni zavod PIO pristao je na povlačenje tužbe protiv Vlade FBiH odnosno na sporazum o vansudskom izmirenju duga većeg od 180 miliona KM. Ovaj dug Vlada duguje Zavodu po osnovu isplata penzija ostvarenih pod povoljnijim uvjetima.

Tačan iznos duga je 180.979.871 KM, a napravljen je od 1. januara 2008. do 31. decembra 2009. godine.

– Ovdje se radi o završetku sudskog spora. Kako potpišemo sporazum, on će tako biti i proveden. Dug je osnov spora i njegov iznos nije sporan. Sporazumom će biti utvrđeni dinamika i rokovi vraćanja duga. Što se tiče rokova, još nema naznaka kakvi će oni biti. Ne bih špekulirao. Očekujem poziv od Ministarstva finansija FBiH pa ćemo se dogovarati zavisno od mogućnosti budžeta, naših potreba… Uglavnom, cilj je da obje strane budu zadovoljne sporazumom – kaže za „Dnevni avaz“ direktor Zavoda PIO Zijad Krnjić.

On je naglasio da će, u svakom slučaju, dug biti naplaćen te da nema odustajanja od tog novca niti se može govoriti o smanjenju duga. Savez udruženja penzionera u FBiH podržava povlačenje tužbe i vansudsko izmirenje duga.

– Slažemo se s tim dogovorom samo zato što bi sudski postupak bio predug. Očekujemo da će novi resorni ministar pripremiti prijedlog skupa sa Zavodom PIO – kaže Omer Omerefendić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Penzioneri su ranije predlagali da se dug vrati u tri ili, u najgorem slučaju, u četiri rate. Omerefendić kaže da penzioneri  da se kompletan dug vrati za dvije godine.

Dnevni avaz

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: