Zašto tone televizija Federacije BiH

Uplitanje različitih političkih interesa u uređivačku politiku FTV-a, finansijske malverzacije i nagomilani dugovi, kao i lične sujete doveli su jedan od tri javna servisa u BiH na rub propasti, piše Slobodna Bosna.

Kao primjer nepravilnosti u radu, list podsjeća na nedavnu Odluku Upravnog odbora FTV o ukidanju Informativni program FTV-a, što je slučaj bez presedana u poslovanju bosanskohercegovačkih javnih servisa.

Slučaj Duške Jurišić

Uzrok za donošenje ove odluke je donesena naredbaOpćinskog suda u Sarajevu da se Duška Jurišić, koja je u januaru prošle godine smijenjena sa mjesta odgovorne urednice Informativnog programa FTV-a, mora vratiti na posao.

U namjeri da ignorišu nalog Suda, članovi UO FTV, predvođeni generalnim direktorom Džemalom Šabićem, odlučili su ukinuti Informativni program, te na taj način onemogućiti povratak Jurišićeve na njeno radno mjesto.

Dodaje se da lične sujete, bahatost i samovoljiu Upravni odbor FTV-a provodi i uz pomoć direktora za Program Zvonimira Jukića, te direktora marketinga FTV-a Adnana Bilala.

Finansijske malverzacije su očite u toj TV kući jer je RTV FBiH je u 2009. godini prema službeno objavljenom cjenovniku prodala reklamnog prostora bez popusta u vrijednosti od 59,8 miliona KM. Istovremeno, u službenoj bilanci RTV FBiH za istu godinu prijavljen je prihod od marketinga u iznosu od 10,95 miliona KM.

U januaru 2009. godine Mirza Huskić i Šukrija Omeragić, predsjednik i član Samostalnog sindikata uposlenika Javnog RTV sistema u BiH, predali su Finansijskoj policiji FBiH dokumentaciju o navodnom kriminalnom poslovanju Federalne TV. Huskić i Omeragić tada su odlučno zahtijevali da se izvrši kontrola poslovanja FTV-a na osnovu revizorskog izvještaja iz 2006. godine.

Od tada je prošlo dvije godine, a ni Finansijska policija, ni tužilaštva nikada nisu proveli istragu u RTV FBiH.

Vlašićki sastanci za lično dobro

Na nedavno održanom sastanku na Vlašiću, kojem su prisustvovali Džemal Šabić, Zvonimir Jukić, predsjednik Upravnog odbora Igor Soldo i Adnan Bilal, odlučili su da uvedu određene „zaštitne mjere“ za članove uprave, to jest za same sebe.

Takođe, Šabić, Jukić, Soldo i Bilal „unaprijedili“ su vlastite ugovore o radu i odlučili da si povećaju plate za 500 do 1.000 KM. Još su se dogovorili da će godinu dana nakon razrješenja sa dužnosti primati isti iznos ličnog dohotka kao sada!

Prosječnog gledaoca, međutim, zanima da za pretplatu koju redovno plaća od svog javnog servisa, prvenstveno kada je u pitanju informativni segment, dobije objektivan i kvalitetan program.

Nažalost, čini se da Federalna televizija u posljednjih godinu dana tone sve dublje, u svakom smislu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: