Zašto mijenjati fiskalne kase kada postoji jeftinije rješenje i ko će od toga profitirati?

Privrednici u Federaciji Bosne i Hercegovine naći će se u priličnom trošku zbog Pravilnika o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH, koji je nedavno donijela federalna ministrica finansija Jelka Milićević, iako za to postoji jeftinije rješenje.

Prema riječima Adnana Smailbegovića, predsjednika Udruženja poslodavaca FBiH, taj pravilnik bio je sastavni dio Zakona o fiskalnim sistemima koji prije godinu nije prošao na Federalnom parlamentu.

-Onda je kasnije ministrica očito pokušala nekom kraticom da to provuče kroz svoj Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema. Ovdje se radi o tome da sad privreda mora u dvije-tri godine nekom dinamikom zamijeniti kompletne fiskalne kase, što je ustvari trošak za privredu. Mi smo napravili neku računicu od oko 70 miliona KM. Taj novac čak neće završiti ni u budžetu, već u firmama koje se bave prodajom tih uređaja – istakao je Samilbegović.

Jeftinije rješenje

Objasnio je kako Ministarstvo Pravilnik pravda činjenicom da će se unaprijediti sistem fiskalizacije u smislu da se račun proknjiži u stvarnom vremenu na server Porezne uprave FBiH, što danas nije slučaj.

– Danas je slučaj da vi kucate čitav dan na kasi i tek na kraju dana jednim klikom to sve skupa ode na servere. Ovako bi račun čim se otkuca tamo otišao, što je definitivno poboljšanje kompletnog sistema jer smanjuje mogućnost nekih manipulacija. Međutim, to nije jedini način da se to riješi. Mi smo razgovarali sa strukom i vidjeli smo šta rade ostale zemlje u regiji. Svi su uglavnom išli na taj takozvani softverski sistem, na softversko rješenje. Ovo je dodatno zavlačenje ruku u džep. Dobit će se na kvalitetu, ali postoje i druga rješenja koja su značajno jeftinija – kazao je naš sagovonik.

Objasnio je da bi tako imali licencirane softvere koji bi komunicirali između uređaja i fiskalnog servera, te bi na taj način također imali podatke u stvarnom vremenu.

– Svako bi mogao da odabere kasu koju hoće. Mogao bi to biti obični računar, čak i mobitel i račun bi se printao na printeru koji sami odaberete. To je mišljenje struke i mi zagovaramo to rješenje koje bi bilo značajno jeftinije. To je nešto i što regija radi. Takvo je rješenje u Hrvatskoj, već i u Srbiji, Evropa radi na tim rješenjima… – istakao je Smailbegović, te dodao da bi u tom slučaju imali 20 do 30 puta jeftinije rješenje, ali i fleksibilnije.

Prema riječima Admira Čavalića, ekonomskog analitičara, fiskalizacija u FBiH, ali i u entitetu RS, od početka nosi brojne probleme, stvara određene poteškoće i sklona je kontroverzama.

– Zašto je to tako? Zbog činjenice da zakonskim rješenjima uvjetujete jednu pozitivnu akciju, odnosno nabavku fiskalnog uređaja u ovom slučaju, i to stvara mogućnost djelovanja interesnih grupacija, lobija, u smislu da ostvare određene propuste na račun pojedinih zakonskih rješenja. Mislim da je upravo to problematično kod ovih novih pravilnika koji opet nameću trošak privredi i stvaraju određenu obavezu, pozitivnu obavezu. Znači, ne da se vi pridržavate zakona, da uredno plaćate poreze i slično, već ustvari da radite kupovinu, nabavku određenih uređaja što, prije svega, košta vaš biznis dodatno i spada u red nameta – naglasio je Čavalić.

Vlada bi trebala preuzeti obavezu na sebe

Ekonomski analitičar dodao je da je problem to što otpilike 85 posto naše privrede čine mala i srednja preduzeća.

– To su uglavnom preduzeća sa do pet, eventualno deset zaposlenih. Za njih je uvijek bilo kakav namet problem u kontekstu poslovanja, naročito u godini oporavka poslije recesije – kazao je.

Ekonomski analitičar slaže se da postoji dosta boljih rješenja, prije svega primjenom savremenih softvera.

– Vlada bi trebala preuzeti obavezu na sebe da kreira uvjete za ispunjenje fiskalnih obaveza, a ne da to prepušta trošku privrede. Rezultat navedene fiskalizacije jeste veća fiskalna disciplina, odnosno viši prihodi za budžet, što znači da treba da postoji inicijativa Vlade da osigura uvjete, bilo to modernim softverom ili na neki drugi način, da omogući privrednicima da uredno izmiruju svoje fiskalne obaveze i izdavanje računa – zaključio je Čavalić.

Kontaktirali smo i Poreznu upravu FBiH s upitom o tome da li se Federalno ministarstvo finansija konsultovalo s njima prilikom izrade pravilnika.

– Federalno ministarstvo finansija nije tražilo mišljenje od Porezne uprave Federacije BiH u vezi donošenja Pravilnika o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji BiH (Službene novine Federacije BiH, broj 74/21), niti je Porezna uprava bila uključena u donošenje ovog Pravilnika. Federalno ministarstvo finansija je od Porezne uprave Federacije BiH zatražilo dostavu podataka o broju aktivnih fiskalnih uređaja po godini fiskalizacije, području djelatnosti i proizvođačima, što je i dostavljeno – odgovorili su nam iz Porezne uprave FBiH.

Nadalje, istakli su da se inače, prilikom donošenja akata ne poštuju odredbe člana 21. Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji BiH kojim je propisano da “Prilikom izrade zakona i drugih propisa organi uprave obavezni su pribavljati mišljenja od drugih organa uprave ako se tim propisima reguliraju pitanja iz nadležnosti tih organa uprave, a prema potrebi mišljenja se mogu pribavljati i od odgovarajućih stručnih ustanova i zainteresiranih pravnih lica, ako je to mišljenje od značaja za uređivanje odgovarajućih pitanja iz njihove nadležnosti”.

Klub zastupika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH danas je pozvao Vladu Federacije BiH da stavi van snage Pravilnik o zamjeni fiskalnih kasa i uvede online sistem fiskalizacije.

– U oktobru 2020. godine oboren je zakon o fiskalnim sistemima u FBiH. Po samoj procjeni Vlade u maju 2020. godine ukupno je bilo 83.547 fiskalnih kasa u FBiH. Umjesto da Vlada ukine određene fiskalne i parafiskalne namete koje je obećala privrednicima, ona sa resornim ministarstvom, koje je donijelo pravilnike, na ovaj način pokušava da izvuče 80 miliona KM iz privrede – izjavio je na današnjoj press konfereciji šef Kluba zastupnika SDP-a BiH Elvir Karajbić.

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: