Zašto doktori zapravo napuštaju BiH?

Iz Bosne i Hercegovine sve više odlaze mladi ljekari, specijalizanti i mladi specijalisti, ali i iskusni ljekari kao što su anesteziolozi, radiolozi, patolozi i hirurzi, upozorio je u razgovoru za Fokus.ba prim. dr. Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore Federacije BiH.

On ističe da su razlozi za odlazak ljekara brojni. Neki od njih su male plate, nemogućnost sprovođenja kontinuirane medicinske edukacije i nerijetko ugrožena “profesionalna autonomija ljekara”.

“Na odluku za odlazak iz BiH utiču i loši uslovi rada, fizički napadi na ljekare, nepostojanje osiguranja od medicinske greške, česti i neodmjereni medijski napadi na ljekare, nemogućnost fer procjene u toku sudskih sporova itd.”, rekao je Drljević za Fokus.ba.

U Federaciji BiH trenutno ima oko 5.300 doktora medicine, podaci su Ljekarske komore FBiH, a broj doktora koji je napustio veći bh. entitet u posljednjih 12 mjeseci u najmanju ruku je alarmantan.

Harun Drljević

“U 2016. godini Federaciju BiH je napustilo oko 300 doktora medicine. Validan obračun o odlasku u Komori je rađen za period 01.01.2016. – 15.10.2016. godine, dakle za nešto više od devet mjeseci i do tada je etičku saglasnost za odlazak u inostranstvo od svojih matičnih kantonalnih komora tražilo 235 doktora. Slijedeći tu proporciju procjenjujem da je do kraja 2016. godine otišlo oko 300 mojih kolega”, kazao je Drljević

Upozorio je i da trenutno ne postoje podaci za još jedan broj mladih, tek svršenih doktora koji direktno sa Medicinskog fakulteta ili sa biroa odlaze raditi u zemlje EU, a da se predhodno nisu prijavili u Komoru, pa tako nisu ni evidentirani u Komori.

“Procjenjujem da ih je između 30 i 40. Tako da je tačan broj onih koji napuštaju Federaciju BiH nepoznat. Približan broj za 2016. godinu je između 340 i 350”, zaključio je Drljević.

Portal Fokus.ba je kontaktirao i Komoru doktora medicine RS-a kako bismo saznali tačan broj ljekara koji su u proteklom periodu napustili BiH, ali odgovor nismo dobili.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: