Zaraze više ne poznaju granice, sve raširenije i u BiH – zaštita cijepljenje

U posljednje vrijeme u javnosti se dosta govori o ospicama, brucelozi i drugim zaraznim oboljenjima. Iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH za Večernji list dali su mišljenje o ospicama koje su trenutačno najaktualnije, ne samo u BiH nego i u regiji.

Komplikacije i posljedice

– Ospice mogu biti ozbiljna bolest u svim dobnim skupinama, međutim, veća je vjerojatnost da se komplikacije bolesti jave kod djece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. Kod trudnica bolest može biti uzrok prijevremenog porođaja. U 2016. u FBiH je zabilježen niži obujam imunizacijom od potrebnih vrijednosti 95% za cjepivo protiv ospica, rubeole i parotitisa odnosno 90% za ostala cjepiva u svim kantonima.

Posebno je zabrinjavajući nizak obim cjepivom protiv ospica, rubeole i parotitisa (MRP), koji je u FBiH iznosio 63,5% za prvu dozu cjepiva u 2016., a u 2017. 63,9%. Nedavne epidemije cijepno-preventabilnih bolesti pokazale su upozoravajući trend tzv. dječjih bolesti koje pogađaju i tinejdžere, odrasle osobe, ponekad s teškim posljedicama.

Među oboljelima u epidemiji ospica i rubeole kod nas i u svijetu najveći broj registriran je u skupini necijepljenih ili nepotpuno cijepljenih – kazali su iz Službe ZZJZ-a FBiH.

Prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), epidemije ospica zabilježene su u nekoliko zemalja u Europi, predstavljajući rizik za širenje i održanje prijenosa u područjima s osjetljivom populacijom. U 2017. u Europi je prijavljen 31 smrtni slučaj.

– Imajući u vidu epidemije ospica u susjednim državama, Srbiji i Hrvatskoj, moramo podizati svijest o značaju imunizacije. Razloga za veću uzbunu nema iako bilježimo rastući trend u pojavi tog oboljenja – ističu.

Kada je bruceloza u pitanju, to je jedna od glavnih i najraširenijih zoonoza u svijetu.

– Uglavnom se prenosi s krava, ovaca, koza, svinja i kamila, preko izravnog kontakta s krvlju, placentom, fetusima ili matičnim sekretima, kroz potrošnju sirovih, kontaminiranih proizvoda, osobito nepasteriziranog mlijeka i mladog sira ili zrakom (npr. laboratoriji). U posljednje vrijeme u FBiH incidencija te bolesti je u porastu. Protekle godine u FBiH registrirano je 230 oboljelih, a, primjerice, do 20. svibnja ove godine zabilježeno je 112 oboljelih od bruceloze.

Opasnost od krpelja

– Veliki problemi predstavljaju neodgovorni vlasnici životinja koji ne provode propisane mjere. Posebnu pozornost treba obratiti da se pije isključivo prokuhano mlijeko, jedu mliječni proizvodi od isključivo prokuhanoga i pasteriziranog mlijeka, da se nosi zaštitna odjeća prilikom pomaganja prilikom rađanja životinja, da se peru ruke nakon dodirivanja životinja, slijede zakonske odredbe pri kupnji stoke… – naglasili su iz Zavoda.

– Odlike ovoga stoljeća su neograničena putovanja ljudi i roba, svijet je postao “globalno selo”. Pridodamo li tome i činjenicu masovnih migracija, ratnih i ekonomskih, uvjetno rečeno, ni zarazne bolesti više ne poznaju granice te, naravno, Zavod za javno zdravstvo FBiH radi na nadzoru i takvih vrsta oboljenja. Tu se ubrajaju i bolesti koje prenose krpelji i komarci, koji se u FBiH ne registriraju nikako ili u vrlo malom broju. Riječ je uglavnom o nekompliciranim ubodima komaraca, a prilikom uboda krpelja savjetujemo obvezan odlazak obiteljskom liječniku na pregled i praćenje pacijenta radi smanjenja rizika od mogućnosti pojave određenih komplikacija koje su rijetke, ali moguće. Nikako ne pokušavajte odstraniti krpelja samostalno – istakli su iz Službe za epidemiologiju ZZJZ-a FBiH.

 

 

(Večernji list)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: