Zapela otplata dugova rudnika u FBiH

Federalna porezna uprava, prema zaduženju Vlade FBiH, trebala bi u narednim danima dostaviti nalaz o preostalom dijelu duga po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja i poreza na plaću za rudnike koji djeluju u okviru koncerna sa “Elektroprivredom BiH” (EPBiH), saznaje “Avaz”.

Naime, Vlada FBiH namjerava, postupajući po Zakonu o finansijskoj konsolidaciji rudnika, utvrditi godišnji plan raspodjele namjenskih sredstava za ovu te naredne dvije godine kako bi bile izmirene obaveze rudnika.

Rudnici su, inače, na listi najvećih poreznih dužnika koje je sačinila Porezna uprava, a do oktobra prošle godine ukupan njihov dug iznosio je 223.349.884 KM.

Prema izvještaju Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva, usvojenog pred kraj prošle godine, donesena je odluka da se za izmirenje obaveza rudnika za penzijsko-invalidsko osiguranje i poreza na plaće iz federalnog budžeta izdvoji 200.109.014 KM.

Vlada FBiH je istom odlukom bila utvrdila da se godišnje za ovu namjenu, počevši od 2009., sve do 2015. izdvaja iznos od po 28 miliona KM. To je, prema izvještaju resornog ministarstva, urađeno za 2009. te 2010. i 2011., ali ne i za prošlu godinu.

Prema informacijama iz ovog izvještaja, planirana sredstva za dugove rudnika bila su unesena u glavnu knjigu trezora, međutim, Federalno ministarstvo finansija ovu isplatu još nije odobrilo.

S druge strane, ovo ministarstvo, kako smo saznali, čeka spomenuti nalaz Porezne uprave FBiH. Također, upitno je hoće li se iz budžeta ovaj iznos trenutno uopće moći  osigurati.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: