Zabranjeno točenje alkohola u krugu oko Ferhadije

U Banjoj Luci su počele posljednje pripreme za otvaranje džamije Ferhadije, a očekuje se da ovom događaju prisustvovati nekoliko hiljada osoba. Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija, središnji je objekt u gradu na Vrbasu. Izgrađena je 1579. godine u klasičnom osmanskom stilu. Uništena je eksplozivom 7. maja 1993., a njena obnova je trajala 10 godina.

Prema posljednjim informacijama, na otvaranju Ferhadije u subotu, 7. maja, očekuje se blizu 20.000 vjernika. Najavljen je i dolazak brojnih visokih dužnosnika, između ostalih svoj dolazak je potvrdio i turski premijer Ahmet Davutoglu.

Organizatori su kazali da su pozive poslali i srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću i hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, ali potvrde o njihovom eventualnom dolasku još nisu dobili. Na otvaranju Ferhadije bit će prisutni i brojni ambasadori i bivši diplomati.

Sada je već izvjesno da će otvaranja Ferhadije od kulturno-historijskog postati diplomatski događaj.

Kako javlja N1, u krugu oko džamije Ferhadije bit će zatvorene ulice i neće se točiti alkohol. Također, u MUP-u RS su istaknuli da će biti spriječen ulazak svim osobama koje ranije nisu najavile svoj dolazak.

Zbog ovog neće biti mogućnosti ponavljanja nemilih scena iz 2001. godine kada je uslijed napada ekstremista ubijen Murat Badić iz Cazina, rečeno je u MUP-u RS.

N1 je doznao da su određene desničarske strukture pozvane na informativne razgovore.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: