Za zatvorenike 3 miliona KM suhog mesa i junetine

Federalno ministarstvo pravde potpisalo je ugovor s tri mesnice za nabavku mesa, mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda, vrijedan 3.015.000 KM, na period od tri godine, do 6. aprila 2020., saznaje „Dnevni avaz“.

Najniža cijena

Riječ je o sukcesivnoj nabavci prehrambenih proizvoda za potrebe kaznenopopravnih zavoda. Ugovor je Ministarstvo sklopilo 6. aprila s firmama IM „Semić“ Visoko, MI „Rakitno“ i „Vizion“ iz Rogatice, koje su se jedine i javile na tender za nabavku ovih proizvoda.

Kako je navedeno u obavještenju o dodjeli ugovora, kriterij je bio najniža cijena. Tako je za sedam ustanova potpisan ugovor o nabavci ovih proizvoda, a najviše je naručeno za Kaznenopopravni zavod zatvorenog tipa Zenica, koji je ujedno i najveći i u kojem je smješteno najviše zatvorenika. Za ovu ustanovu suhog mesa, junetine, pilećeg mesa i ribe naručeno je u vrijednosti od 1.240.635 KM.

Iz ovog podatka da se zaključiti da blizu 800 zatvorenika za tri godine pojede mesa u vrijednosti većoj od milion KM, što se finansira direktno iz budžeta Federacije BiH.

Za KPZ poluotvorenog tipa Sarajevo, u kojem kaznu služi tridesetak zatvorenika, vrijednost narudžbe iznosi 258.862 KM.

Visok standard

Mesa u iznosu od 97.470 KM naručeno je za mostarske zatvorenike, a za bihaćke u iznosu od 141.246 KM…

Inače, boravak jednog zatvorenika u zatvorima u BiH porezne obveznike dnevno košta 90 eura, što na mjesečnom nivou dostiže skoro 2.700 eura, a BiH svrstava u rang najbogatijih zemalja Evrope po ovim izdvajanjima.

33 strana državljana

U FBiH najviše osuđenih osoba nalazi se u KPZ-u zatvorenog tipa Zenica, gdje su na izdržavanju kazne 774 osuđene osobe te 18 pritvorenih, a najmanje u KPZ poluotvorenog tipa Orašje, gdje se nalazi 111 osuđenih i šest pritvorenih osoba.

Prema podacima Ministarstva pravde, do 30. aprila prošle godine u kaznenopopravnim zavodima na području Federacije BiH nalazilo se 1.960 osoba, od toga je 1.677 osuđenih, a 283 pritvorene. Od ukupnog broja 1.892 osobe su muškog, a 68 ženskog spola. Državljana BiH je 1.927, a stranih 33.

 

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: