Za ukop u Srebrenici identificirane 404 žrtve genocida

potocari2Za 404 identificirane žrtve saglasnost da budu ukopane 11. jula u Srebrenici dale su njihove porodice, izjavio je sudski patolog doc.dr.sc. Rifat Kešetović, šef Katedre za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Tuzli i rukovodilac forenzičkog objekta Identifikacijski projekt „Podrinje” (PIP) u Tuzli.

Kako je rekao dr. Kešetović ovog 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima  moglo bi biti ukopano 409 identificiranih žrtava genocida u Srebrenici.

Iz Tuzle su u Gradska groblja u Visoko prebačeni posmrtni ostaci  350 identificiranih žrtava.

Među identificiranim žrtvama koje će biti ukopane 11. jula u Potočarima najstariji muškarac je 1919. godište, a najmlađi  1981.

Za proteklih deset godina u Memorijalnom centru u Potočarima ukopano je 5.657 identificiranih posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine.

Dr. Kešetović, koji od 1999. godine kao osnivač radi u Identifikacijskom projektu “Podrinje” u Tuzli kaže da je  broj poznatih identiteta  ubijenih Srebreničana do sada oko 7.000. Najveći broj identifikacija je obavljen  od 2009.  do ove godine.

I najveći broj od 404 identificirane žrtve koje će biti ukopane ovog 11. jula u Potočarima je, kako kaže dr. Kešetović, identificiran između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg ukopa.

Identifikacijski projekt „Podrinje” u Tuzli vrši analizu ljudskih ostataka, uzima uzorke za DNK analizu i koordinira proces identifikacije oko 8.100 osoba koliko se procjenjuje da je nestalo tokom pada Srebrenice 1995. godine. PIP je osnovan od strane ICMP-a uz podršku institucija Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona, među kojima su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ured kantonalnog tužioca, a u svrhu identificiranja ovih posmrtnih ostataka.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: