Za slobodu pristupa informacijama i osnovne medijske slobode

U svijetu se danas obilježava Dan slobode medija koji je ustanovljen s ciljem da se podigne svijest o značaju slobode štampe i da bi se podsjetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić uvjeren je da je zajednički cilj izgraditi BiH kao bolje društvo u kojem se poštuju i cijene ljudska prava, ali i mjesto gdje se bolje i sigurnije živi.

Slobodni i nezavisni mediji ključni su partner u ostvarivanju prava građana na informaciju, saopćeno je iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija.

“Svjetski dan slobode medija je dan kada se javnost podsjeća na nezaobilaznu ulogu medija i medijskih sloboda u izgradnji i očuvanju demokratije. Ovogodišnji Svjetski dan slobode medija posvećen je slobodi pristupa informacijama i osnovnim medijskim slobodama”, navodi se u saopćenju.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović svim novinarima, urednicima i zaposlenim u medijima čestitao je Svjetski dan slobode medija, izražavajući nadu da će u interesu javnosti znati i imati snage da sačuvaju objektivnost, profesionalnost i slobodu novinarstva.

“Jasno je da bez slobode medija nema ni demokratije, ni zaštite ljudskih prava, ali ni napretka društva. Isto tako jasno je da demokratije nema ni ako dođe do zloupotrebe medija od bilo koje političke ili interesne grupacije ili bilo kog drugog centra moći, što se, nažalost, nerijetko dešava”, naglasio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Član Predsjedništva BiH iz Mladen Ivanić u čestitki novinarima, urednicima i vlasnicima medijskih kuća, te novinarskim udruženjima u BiH poručio je da je sloboda medija preduslov za izgradnju demokratskog i civilizovanog društva.

Ivanić je medijskim radnicima poželio da nastave njegovati visoke standarde profesionalnog, odgovornog i nepristrasnog novinarstva.

Generalna skupština UN-a proglasila je 1993. godine 3. maj za Međunarodni dan slobode medija, ukazujući tako na značaj nezavisnosti medija i podsjećajući vlade da je njihova dužnost da podrže slobodu izražavanja.

U 14 gradova u BiH tim povodom bit će realizovana kampanja “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu”, u organizaciji Savjeta za štampu BiH, Omladinske novinske asocijacije u BiH i Asocijacije srednjoškolaca u BiH.

Iz Savjeta za štampu saopšteno je da će kampanja biti održana u Banjaluci, Bihaću, Brčkom, Cazinu, Gacku, Goraždu, Istočnom Sarajevu, Mostaru, Posušju, Sarajevu, Travniku, Trebinju, Tuzli i Zenici.

Tokom kampanje bit će sprovedeno i anketno ispitivanje o stanju medijskih sloboda u BiH i poštivanju prava građana na tačnu i profesionalno plasiranu informaciju, uz podjelu Kodeksa za štampu i onlajn medije BiH.

 

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: