Za rad na crno kazna 200.000 KM

Novi dorađeni Zakon o privrednim društvima trebao bi u preduzećima  na prostoru Federacije BiH omogućiti lakše i jeftinije poslovanje

Udruženje  poslodavaca Federacije BiH pozdravlja odluku federalnih vlasti i inspekcijske službe da konačno sankcioniraju sve tvrtke koje radnike zapošljavaju na crno, ali istovremeno traže da se ukinu razni fiskalni i parafiskalni nameti koji opterećuju razvoj njihove gospodarske djelatnosti.

Tu se prije svega misli na smanjenje doprinosa samo za proizvodne djelatnosti, te oslobađanje od poreza na dobit ako se ta dobit reinvestira od poduzeća.

Traže da se ukinu razna financijska davanja za različite takse, članstva, udruženja, i da se omogući brži povrat PDV-a, da se ubrza izdavanje građevinskih dozvola i rad institucija pravosuđa…

Navode se porazni primjeri u kojima pojedini sudovi na raznim sporovima rade i do četiri godine. Udruženje poslodavaca tvrdi da je zbog nepoštovanja zakona o radu, strateško opredjeljenje UP FBiH i dalje borba protiv sive ekonomije i onih poslodavaca koji u svom poslovanju ne poštuju propise i ne plaćaju poreze i doprinose. “

Takvi poslodavci”, tvrde, “su nelojalna konkurencija poslodavcima iz našeg udruženja, a u ovom trenutku ima nas više od 3700. To za posljedicu ima da su njihovi proizvodi i usluge jeftiniji na tržištu 17 – 38 posto, ovisno o djelatnosti”. Nakon završetka pojačane inspekcijske kontrole poslodavci čekaju objavljivanje konačnih rezultata, kao i konkretan operativni plan za rješavanje problema rada na crno. Spomenimo da je Vlada Federacije BiH nedavno donijela nove, drastičnije kaznene odredbe Zakona o gospodarskim društvima, Zakona o radu, Zakona o penzijsko – invalidskom osiguranju.

Novi dorađeni Zakon o privrednim društvima trebao bi u tvrtkama na prostoru Federacije BiH omogućiti lakše i jeftinije poslovanje. Vrijeme za registraciju firme trebalo bi biti skoro prepolovljeno s 37 na maksimalno 20 dana te sniziti financijske troškove za više od 20 posto. Po novom zakonu o radu, Zakonu o penzijsko – invalidskom osiguranju, kazna za fizičku osobu može se propisati do 10.000, za odgovornu osobu do 20.000, a za pravnu osobu do 200.000 KM.

Po novom zakonu ugovor o radu između zaposlenika i poslodavca zaključuje se u roku od 15 dana u pismenoj formi. “Ako poslodavac ne zaključi sa zaposlenikom ugovor o radu u pismenoj formi, ili mu u roku od 15 dana od dana početka rada ne uruči pismenu potvrdu o zaključenom ugovoru, smatra se da je sa zaposlenikom zaključio ugovor o radu na neodređeno vrijeme”, stoji u Zakonu o radu. Poslodavci su dužni poštovati radnička prava o utemeljenju sindikata.

(Večernji list)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: