Za penzije odobren kredit od 71 milion maraka

Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO) odobren je revolving kredit od 71,7 miliona KM. Time su, kako nam je potvrđeno, osigurana sredstva da se penzije na vrijeme i bez kašnjenja isplaćuju svim korisnicima, njih 410.522.

– Revolving kredit odobren je nakon što je Federaciji BiH dobila budžet. Jer, da budžet nije usvojen, isplata penzija bila bi dovedena u pitanje – potvrđeno nam je iz Zavoda.

Odluka o novom zaduženju donesena je na posljednjoj sjednici Upravnog odbora (UO) Zavoda. I lani se Zavod zaduživao kod komercijalnih banaka, s tim što je bio uzet kredit od 64 miliona KM.

Osim toga, iz Zavoda nam je potvrđeno da će primjena novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranja početi 1. marta. Navode i da su pripreme u toku, a primjenom Zakona, koji će do kraja mjeseca biti objavljen u „Službenom listu FBiH“, 80.000 penzionera može očekivati povećanje penzija.

Prvo i značajno povećanje za deset posto osjetit će 42.000 penzioneri koji su penzionisani do 31. jula 1998. godine, dok će pet posto viša primanja imati 38.700 onih koji su pravo stekli od 1998. do 31. decembra 2007. godine.

Za rast penzija od idućeg mjeseca dodatno će biti izdvojena 33 miliona KM.

Avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: