Za opće izbore treba deset miliona KM

cik2Kako je istaknuto na jučerašnjoj sjednici, za provedbu općih izbora u BiH naredne godine nužno je osigurati 9.957.000 KM, što je za oko dva miliona KM više nego 2010, dok je 3.624.000 KM namijenjeno za redovnu godišnju budžetsku potrošnju.

Nije data suglasnost OV-u Zavidovići da se za članicu Općinske izborne komisije imenuje Vanja Omerčević umjesto Mare Stanković. Utvrđeno je da Omerčević ne ispunjava odredbe Izbornog zakona BiH, odnosno da je na izborima bila kandidatkinja SDP-a, kao i da je ta partija osigurala mandate.

Sankcije za odbore

Iako je postojao prvobitni prijedlog da se SO Kotor-Varoš ne da suglasnost za izbor dvije članice OIK-a Dragane Petrušić i Zorice Mikić, s obzirom na to da sastav tog lokalnog tijela za provedbu izbora nije u skladu sa multietničkim sastavom te opštine, članovi CIK-a su jednoglasno odlučili da se to, ipak, učini. Urađeno je to nakon što je utvrđeno da na konkursu za izbor članova OIK-a u Kotor-Varoši nije bilo kandidata iz reda drugih naroda.

Zbog kršenja odredbi Izbornog zakona BiH na lokalnim izborima donesena je odluka o sankcioniranju predsjednika i članova biračkog odbora Londža 1 u Zenici. Predsjednik Miroslav Stanišić kažnjen je četverogodišnjom zabranom angažmana u izbornoj administraciji i novčano sa 300 KM, a članovi Adi Hadžić, Adnan Ibreljić i Hidajet Ćerim, osim zabrane, dobili su i kazne od po 200 KM. Služba priprema prijedlog odluke i za članicu Almu Islambegović (čekalo se njeno izjašnjenje). Nepravilnosti su utvrđene i u biračkom odboru u OŠ Elezovići, općina Velika Kladuša, pa su četverogodišnjom zabranom angažmana kažnjeni Samir Kasumović, predsjednik (i novčano 300 KM), te članovi: Safet Elezović, Hakija Elezović, Edin Balić i Admira Hrnčić (po 200 KM).

Sukobi interesa

Naglašeno je kako je CIK do sada pokrenuo 150 postupaka protiv predsjednika i članova 32 biračka odbora u 22 grada i općine, te da je doneseno 40 odluka. Očekuje se pokretanje postupaka za još deset biračkih odbora zbog kršenja odredbi Izbornog zakona BiH i to u šest gradova/općina.

Na zahtjev zastupnice u Skupštini distrikta Brčko Sabire Mujkić, dato je mišljenje kako bi imenovanje njene kćerke u UO Zavoda zdravstvenog osiguranja predstavljalo sukob interesa. Mehmedu Šišiću, koji je tražio očitovanje da li kod Nusreta Ćatića postoji sukob interesa, budući da je on i vijećnik i predsjednik udruženja građana u Zavidovićima, bit će dostavljeno mišljenje sa potvrdnim odgovorom, pod uvjetom da se udruženje finansira iz budžeta iznosom većim od 10.000 KM na godišnjem nivou.

Oslobođenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: