Za dodatno zapošljavanje u 2019. godini 60 miliona KM

Federalni zavod za zapošljavanje za ovu godinu je za mjere aktivne politike zapošljavanja predvidio oko 60 miliona maraka, što predstavlja povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je na raspolaganju imao oko 55 miliona maraka, kazala je direktorica tog zavoda Helena Lončar.

Dodala je kako je za provedbu Programa sufinansiranja zapošljavanja, koji u sebi sadrži nekoliko mjera, osigurano 45 miliona maraka, a za Program sufinansiranja samozapošljavanja Start up, koji podrazumijeva davanje poticajnih sredstava za pokretanje vlastitog biznisa, 10 miliona maraka.

– Također, planirana je i provedba programa “Obuka i rad”, koji podrazumijeva finansiranje obuke u razdoblju od tri mjeseca te dodatno zapošljavanje u narednih šest mjeseci na teret poslodavca, s tim da će poslodavac biti u obavezi da nakon tih šest mjeseci te osobe zadrži u radnom odnosu i narednih šest mjeseci – naglasila je Lončar, napomenuvši da je za provedbu tog programa planirano dva miliona maraka.

O početku provedbe spomenutih programa javnost će biti blagovremeno obaviještena putem sredstava javnog informiranja i web portala Zavoda, dodala je.

Govoreći o tome koliko je osoba na ovaj način zaposleno tokom protekle godine, Lončar je istakla kako se podaci o tome još uvijek zbrajaju, ali da se već sada može tvrditi kako je ostvareno ono što je planirano.

– Plan za 2018. godinu bio je da mjerama aktivne politike zapošljavanja bude obuhvaćeno 12.000 osoba. Još uvijek zbrajamo podatke o tome, budući da je sredinom 12. mjeseca 2018. godine bio još jednom otvoren Javni poziv za sudjelovanje u Programu sufinansiranja zapošljavanja i da je u toku obrada prijava i zaključivanje ugovora, ali već sada možemo tvrditi da je zacrtani plan ostvaren – ocijenila je Lončar.

Istakla je kako više od 50 posto osoba ostane u radnom odnosu i nakon isteka razdoblja sufinansiranja, kao i da su korisnici izuzetno zadovoljni.

– Prema našim analizama, ovisno o pojedinim mjerama, između 50 i 70 posto osoba ostane u radnom odnosu i nakon isteka razdoblja sufinansiranja, što je jako dobar postotak prema standardima koji su postavljeni kod nas i u zemljama okruženja. Provedene aktivnosti monitoringa ukazuju na veliko zadovoljstvo korisnika, što nas posebno raduje i predstavlja potvrdu da mjere aktivne politike zapošljavanja provodimo na ispravan način – zaključila je Lončar.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: