Za dan boravka u EU građanima BiH tražit će i do 150 eura

Ako građani BiH ne budu imali vaučer turističke agencije kojim garantiraju da imaju plaćen hotelski smještaj, ili garantno pismo kojim potvrđuju da će boraviti kod rodbine, pri ulasku u pojedine zemlje Evropske unije od njih će se tražiti da pokažu i do 150 eura u kešu za svaki planirani dan boravka.

Zoran Bibanović, predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH, objašnjava na šta građani BiH trebaju obratiti pažnju kada od 15. decembra budu putovali bez viza.

Posjedovanje novca najvjerovatnije će tražiti Slovenci i Mađari, dakle već na granicama Evropske unije, s tim da to ne može biti novac na kartici, već gotovina.

Pretpostavljamo da će ta rigoroznija kontrola trajati prvih nekoliko mjeseci od primjene bezviznog režima, tako da putnicima preporučujemo da ipak uzmu vaučer agencije ili pripreme garantno pismo, kaže Bibanović, piše Dnevni avaz.

Također, građane savjetuje da pri ulasku u zemlje EU imaju strpljenja te kaže da se putnici ne trebaju iznenaditi ako ih granični službenici, koji imaju i pravo vraćanja s granice, budu dodatno ispitivali o tome gdje i zašto putuju.

Inače, Bibanović tvrdi da je povećano interesiranje građana BiH za putovanja posredstvom agencija.

Na sarajevskoj autobuskoj stanici kazali su nam da je znatno veći broj onih koji za period poslije 15. decembra rezerviraju karte, pogotovo na linijama za Njemačku i Holandiju.

Do jučer u 13 sati, 405.295 građana naše zemlje dobilo je biometrijske pasoše.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: