Za 12 mjeseci autoputem od Sarajeva do Zenice

1U Zenici je danas potpisan ugovor između JP Autoceste FBiH te BH konzorcija kojeg čine Euroasfalt d.o.o. Sarajevo i GP ŽGP d.d. Sarajevo o izgradnji faze II tunela Vijenac (tunela 1. mart).

Ugovor vrijedan 47,73 miliona KM potpisali su direktori Ensad Karić (Autoceste FBiH), Hamed Ramić (Euroasfalt) i Asim Nanić (ŽGP), dok je supotpisnik Ugovora Enver Bijedić, ministar Federalnog ministarstva prometa i komunikacija. Radovi će trajati 12 mjeseci, nakon čega će u potpunosti biti završen auto-put od Sarajeva do Zenice.

– Izgradnja tunela 1. mart je priča o zajedničkom uspjehu Autocesta FBiH i domaćih kompanija, istakao je direktor Autocesta FBiH Ensad Karić, naglasivši da će po završetku Faze II ovo biti najduži tunel u Bosni i Hercegovini ali i jedan od najmodernijih i najopremljenijih tunela u regionu, a ujedno i predstavlja jedan od trenutno najzahtjevnijih objekata na Koridoru Vc.

– Zahvaljujući danas potpisanom ugovoru za 12 mjeseci građani i građanke ove zemlje konačno će autoputem putovati od Sarajeva do Zenice, najavio je Karić ističući posebno zadovoljstvo što u realizaciji ovog projekta učestvuju domaće kompanije, koje ovim dobivaju i važnu referencu za druge poslove u budućnosti.

– Pregovorima sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj uspjeli smo osigurati ravnopravan tretman za domaće kompanije u njihovoj inače vrlo strogoj tenderskoj proceduri, objasnio je Karić i istakao da je dvadeset posto od vrijednosti ugovora finansirano od naplaćenih bankovnih garancija, dok je ovim ugovorom premašena jedna milijarda KM ugovorenih investicija u proteklih 20 mjeseci.

– Čestitam Euroasfaltu i ŽGP-u na ovom ugovoru i želim im uspješne radove i siguran sam da se vidimo za 12 mjeseci na otvaranju i tunela i kompletnog autoputa Sarajevo-Zenica, poručio je Karić.

Hamed Ramić, direktor Euroasfalta je u ime BH Konzorcija istakao da je ovim ugovorom potvrđeno da su domaći građevinari spremni nositi se sa najzahtjevnijim projektima, koji mogu doprinijeti oporavku bh. privrede.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić istakao je da zahvaljujući angažmanu Autocesta, radovi na tunelu 1. mart (tunel Vijenac) idu i brže od očekivanih.

– Ovakvi projekti vraćaju nadu Bosancima i Hercegovcima u nas same da smo sposobni zajedno graditi bolju budućnost, naglasio je premijer Zeničko-dobojskog kantona, Fikret Plevljak. Premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić, istakao je da je šansa integracije BiH upravo u izgradnji putnih komunikacija koje mnogo uspješnije od političara povezuju ljude i cijelu BiH.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: