Za 10 godina bh. državljanstva odreklo se skoro 50.000 osoba

Razočarani katastrofalnim ekonomskim, političkim i sigurnosnim stanjem u BiH, od 1999. do maja 2010. godine bh. državljanstva odreklo se 49.612 građana kako bi postali državljani drugih zemalja, navelo je Vijeće ministara BiH u odgovor na poslaničko pitanje postavljeno u Državnom parlamentu.

Enormno povećanje

Posebno zabrinjava činjenica da se iz godine u godinu enormno povećava broj osoba koje se odriču veze sa svojom domovinom da bi uzele državljanstva drugih zemalja. Indikativno je što se u prvoj godini po završetku rata bh. državljanstva odreklo samo šest osoba, da bi taj broj 2002. i 2003. godine dostigao nevjerovatnih 8.212, odnosno 9.070 osoba.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH potvrđeno nam je da se i u prvih pet mjeseci ove godine bh. državljanstva odreklo više od 1.000 osoba i da se taj broj znatno povećao u ljetnom periodu, tokom godišnjih odmora.

– Ministarstvo civilnih poslova u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH koristilo je svaku priliku da uputi inicijativu za pokretanje postupka za zaključivanje ugovora o dvojnom državljanstvu s državama u kojima živi i radi veliki broj državljana BiH, kao što su Austrija, Njemačka, Danska, Slovenija… Međutim, te države nisu ih prihvatile. jer institut dvojnog državljanstva nije u skladu s njihovim propisima – navodi se u obrazloženju Vijeća ministara BiH.

Novi život

Bh. državljanstva 1997. se odreklo svega šest osoba, 1998. osam, godinu kasnije 14, a 2000. godine 51 osoba. Od 2001. zabilježen je ogroman porast broja osoba koje se odriču bh. državljanstva.

Građani tokom procedure nisu dužni navoditi razloge zašto se ispisuju, tako da nadležne institucije nemaju podataka o tome. Poznato je samo da većina od njih nastavlja život u nekoj od zapadnoevropskih država i uzima njihovo državljanstvo.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: