Vrijeme opasno po zdravlje, upaljen meteoalarm

Narančasti meteoalarm upalio se tokom vikenda zbog vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini. Za razliku od prijašnjih slučajeva, ovaj put nema smetova snijega ili poplava. Zato su tu izuzetno visoke temperature za ovo doba godine koje dovode do brojnih problema. Tu su i izuzetno jaki udari vjetra, a ni najstariji stanovnici BiH se ne mogu sjetiti ovakvih vremenskih (ne)prilika u ovo doba godine.

Hidrometeorološki zavodi RS i FBiH upozorili su da olujni udari vjetra mogu nanijeti i materijalnu štetu. Osim Hercegovine i ostatak države označen je žutim alarmom, što znači da su podložni potencijalno opasnom vremenu. “Meteoalarm se izdaje u standardima. Kod nas granica za narančasti vjetar iznosi 17 metara u sekundi i generalno taj vjetar pokazuje da se može dogoditi određena opasnost, lomljenje granja i rušenje dalekovoda”, potvrdila je Milica Đorđević, dežurna sinoptičarka u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS.

Tek kada na službenim stranicama Federalnog hidrometeorološkog zavoda pročitate upozorenje za narančasti alarm možete shvatiti koliko je ovakvo vrijeme opasno za ljude. – Vrijeme je opasno.

Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovito se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva dana od vaših državnih tijela – stoji u tekstu upozorenja.

Pojačano strujanje toplog vjetra, ističe Nebojša Kuštrinović, meteorolog, može negativno utjecati na raspoloženje stanovništva. “U ovisnosti o starosti, spolu, kao i općem zdravstvenom stanju i tegobe koje su prouzročene vremenskim oscilacijama se razlikuju. Kod zdravih i mladih ljudi, one su i slabije izražene. Najčešće su to umor, promjene raspoloženja, smanjena koncentracija, apatija, poremećaj spavanja”, kazao je Kuštrinović.

Dodao je da se mogu javiti i glavobolje, reumatski bolovi, bolovi na području starih ozljeda i ožiljaka, nesvjestica, vrtoglavica, kao i srčane tegobe. “Kod starijih ljudi i kroničnih bolesnika, pored ovih tegoba koje su jače izražene, javlja se i pogoršanje simptoma osnovne bolesti”, objasnio je Kuštrinović. Biljana Jandrić, glasnogovornica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kazala je da im se veliki broj pacijenata javlja zbog moždanih i srčanih udara, ali i problema s plućima.

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Sarajevskog kantona ističu da imaju povećan broj pacijenata s povišenom tjelesnom temperaturom i upalom pluća. “Veliki broj pacijenata javlja se i zbog problema s niskim krvnim tlakom. Njima se preporučuje uzimanje što više tekućine”, kazala je Amela Komilija, dežurna liječnica u Zavodu. Zbog prisutnosti virusa u zraku, savjetuje ona, potrebno se dijetalno hraniti, provjetravati prostorije. Stariji ne bi smjeli raditi teže fizičke poslove jer im ovo vrijeme može naštetiti.

Dodaje kako je potrebno često prati ruke i biti udaljen jedan do dva metra od osobe koja je zaražena virusom. Prognoze govore kako će u februaru doći do snježnih pavalina i pada temperatura, tako da se očekuje kako će se meteoalarm uskoro ugasiti. Sve do tada, građanima, osobito hroničnim bolesnicima se preporučuje oprez!

 

(Večernji list)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: