VOLONTERSKI STAŽ ZA 22 KANDIDATA U PRAVOSUDNIM INSTITUCIJAMA TUZLANSKOG KANTONA

Ugovore o obavljanju rada u pravosudnim institucijama u Tuzlanskom kantonu danas su potpisala 22 diplomirana pravnika, koji su u svojstvu volontera izabrani za potrebe pravosudnih institucija u nadležnosti Ministarstva pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona.

Najveći broj kandidata, njih dvanaest, volonterski će staž obaviti u Općinskom sudu u Tuzli, u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli volonterski staž će obaviti pet, u Kantonalnom sudu u Tuzli tri, a u Kantonalnom pravobranilaštvu dva kandidata.

– Radi se o drugom ciklusu ljudi koji su izabrani da steknu praktična iskustva iz pravne struke i steknu uvjete za polaganje pravosudnog ispita, a da istovremeno pomognu pravosudnim institucijama u rješavanju predmeta – kazao je ministar pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona Alen Taletović.

Dodao je da od izabranih kandidata očekuje da kroz svoj rad, učenje i zalaganje izrastu u odlučne pravnike, koji će sutra možda zamijeniti svoje današnje mentore predsjednicu Kantonalnog suda u Tuzli Indiru Hadžimehmedović, glavnu kantonalnu pravobraniteljicu Fatimu Alihodžić, glavnog kantonalnog tužioca Tomislava Ljubića i predsjednika Općinskog suda u Tuzli Muhameda Tulumovića.

Volonteri su primljeni najduže na period od dvije godine, bez zasnivanja radnog odnosa i bez naknade za svoj rad, kako bi bili osposobljeni za samostalan rad na poslovima iz svoje struke, te sticanja potrebnog radnog iskustva počevši od 10. februara, saopćeno je danas iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.