Vlada Federacije BiH želi smanjiti plaće za 6 posto!

Kako bi popunila rupe u budžetu, ali i otvorila mogućnost novih pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o kreditiranju, Vlada Federacije BiH namjerava krenuti u rezanje plaća svima onima koji se finansiraju iz federalnih budžeta.

Kako saznaje “Dnevni avaz”, prijedlog Ministarstva finansija FBiH je da plaće budžetskim korisnicima, policajcima, prosvjetarima, administraciji u prvom intervalu budu smanjene za šest posto.

Nedostatak prihoda

Ovu informaciju potvrdio nam je i federalni ministar finansija Ante Krajina, koji je dodao da će se o ovom prijedlogu voditi dijalog sa sindikatima. Naglasio je da je rezervna opcija da plaće u FBiH u početku budu umanjene za 4,5 posto.

– Trenutna situacija jednostavno nas tjera na takvo nešto. Nedostaje nam prihoda pa će tekući troškovi morati biti smanjeni. S druge strane, povećavaju se obaveze otplate kredita, stare devizne štednje, ratne štete, vanjskog duga, itd. – kazao nam je ministar Krajina, dodavši da već do kraja sedmice o ovome očekuje stav sindikata.

No, s obzirom na činjenicu da su sve sindikalne grane u FBiH apsolutno protiv rezanja plaća, nova odluka Vlade FBiH, ako bude provedena, značit će armiju nezadovoljnih, što bi neminovno moglo dovesti do masovnih štrajkova i protesta policajaca, zdravstvenih radnika, prosvjetara…

Salih Krušćica, predsjednik Samostalnog sindikata službenika i namještenika u organima FBiH, kaže za naš list da ovaj sindikat neće dozvoliti nikakvo smanjenje plaća.

– To za nas znači umanjenje do sada stečenih prava, na šta ne pristajemo. Možemo razgovarati o smanjenju naknada, ali ne i plaća. Ovaj potez radi pregovora sa MMF-om neće ići – potcrtao je Krušćica.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Dževad Hadžić također je izrazio protivljenje ovoj odluci, naglasivši da Sindikat od Vlade FBiH uopće nije dobio poziv da učestvuju u izradi nacrta budžeta. On je pozvao federalne vlasti da poštuju kolektivne ugovore sa sindikatima.

Druge mjere

Jasenko Selimović, šef Kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta, kazao je da podržava smanjenje plaća za državne službenike i namještenike, a samim time i funkcionere Vlade FBiH, odnosno parlamentarce.

– Sam proces štednje mora krenuti od nas, da bismo onda mogli tražiti i od drugih korisnika budžeta FBiH da i oni pristanu na određene uštede kada su u pitanju njhove prinadležnosti. O drugim mjerama izjasnit ćemo se kada vidimo nacrt budžeta za narednu godinu – rekao je Selimović.

Škaljić: Ovo je harač!

Predsjednik Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Fehim Škaljić kazao nam je da Vlada FBiH ovim potezom poduzima palijativne mjere za krpljenje budžeta.

– Razna oporezivanja i kresanje plaća su izraz njene nesposobnosti da kontrolira finansijsku situaciju. Mi se protivimo takvom načinu ponašanja. On, u principu, predstavlja dodatni neprincipijelni harač, kojim se neće konsolidirati budžet. Istovremeno, postoje stotine miliona maraka nenaplaćenih potraživanja po osnovu prihoda, a Vlada ništa ne poduzima da to naplati. Ovo je ozbiljna situacija i postavlja se pitanje kompetentnosti Vlade FBiH – kazao je Škaljić.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: