Vlada Federacije BiH izdvaja 118 miliona KM za izgradnju autocesta

Vlada Federacije BiH usvojila je na sjednici dvije odluke o programima utroška dijela sredstava kapitalnih transfera za kapitalne projekte izgradnje autocesta i brzih cesta u Federaciji BiH.

Utvrđeno ovogodišnjim budžetom FBiH, za ovu svrhu izdvojit će se ukupno 118,2 miliona KM.

Od toga je 35 miliona KM namijenjeno za izgradnju brze ceste Lašva – Nević Polje, uključujući i prolaz kroz poslovnu zonu Vitez, zatim 4,7 miliona KM za izgradnju mostarske južne obilaznice te 30 miliona KM za izgradnju brze ceste Prača – Goražde (lot1 i lot2 tunel Hranjen – faza 1. u dužini od 5.500 metara).

Iznos od 6,5 miliona KM namijenjen je za projekt izgradnje i rješavanja spoja magistralnih cesta M17 i M17.4 te sanaciju i rekonstrukciju magistralnih cesta u gradu Mostaru.

Za poddionicu Šićki Brod – Đurđevik, na trasi ceste Tuzla – Sarajevo, osigurano je 20 miliona.

Za izgradnju gradskog autoputa u Sarajevu (dionica Stup – Buća Potok – Pofalići – Velešići – Bentbaša) planirano je šest miliona KM te jedan milion za sanaciju i rekonstrukciju ceste M-15 (dionica entitetska linija – Sanski Most 1 – Kamičak).

Drugom današnjom odlukom Vlada FBiH je na ime kapitalnih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima za izgradnju autocesta i brzih cesta u Federaciji BiH osigurala 15 miliona KM za izgradnju i rekonstrukciju 1. transverzale, čiji je implementator Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: