Vlada FBiH: Za liječenje boraca u 2019. godini 1,5 miliona KM

Federalna vlada usvojila je danas na sjednici Program utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata s kriterijima raspodjele s pozicije „Tekući transferi pojedincima – za pomoć u liječenju boraca – branitelja“, utvrđenih budžetom FBiH za 2019. godinu u iznosu od 1.500.000 KM.

Ta sredstva bit će raspodjeljivana putem jednokratne novčane pomoći na osnovu javnog poziva koji raspisuje federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata koji će biti objavljen u dnevnim novinama i web stranici Federalnog ministarstva.

Opći kriteriji za raspodjelu sredstava su težina i priroda bolesti, visina sredstava potrebna za pojedinačno liječenje i hitnost slučaja, a posebne kriterije za raspodjelu donosi federalni ministar.

Pravo sudjelovanja za pomoć u liječenju imaju fizičke osobe koje pripadaju kategoriji branilačkih populacija ratni vojni invalidi i članovi njihove uže porodice, članovi porodica šehida i poginulih branilaca, demobilizirani branioci i članovi njihove uže porodice).

Usvojen je i Program utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata s pozicije „Tekući transferi neprofitnim organizacijama -Transfer za sufinansiranje troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija“, utvrđenih u budžetu FBiH za 2019. godinu u iznosu od 400.000 KM.

Pravo na pomoć u sufinansiranju troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija imaju sve fizičke osobe koje pripadaju kategoriji braniteljskih populacija (ratni vojni invalidi i članovi njihove uže porodice, članovi uže porodice šehida i poginulih branitelja, demobilizirani branioci i članovi njihove uže porodice).

Cilj tog programa je pomoć u sufinansiranju ovih troškova u slučajevima kada nije ostvarena pomoć po istom osnovu od drugog državnog organa ili institucije ili pravne osobe, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Sredstva će biti dodjeljivana mjesečno u visini 1/12 raspoloživih budžetskih sredstava u toku godine, a na osnovu pojedinačnih zahtjeva podnesenih u toku 2019. godine u skladu sa javnim pozivom.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: