Vlada FBiH usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji: Zabilježen pad svih indikatora

Vlada Federacije BiH danas je  na sjednici usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine na dan 4.4.2022. godine, te naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

U danas prezentiranoj informaciji Kriznog štaba FMZ-a je, uz ostalo, navedeno da je u 13. ovogodišnjoj sedmici, u odnosu na prethodnu, zabilježen pad svih indikatora. Najveći je pad broja smrtnih slučajeva uzrokovanih COVID-19 (manje za 33,3 posto) i broja novih potvrđenih slučajeva (manji za 24,3 posto).

U Federaciji BiH, na bolničkom liječenju trenutno je 87 osoba zbog COVID-19 bolesti, od kojih je 61 nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana.

Zabilježen je i pad sedmodnevne incidence na nivou Federacije BiH za 24,1 posto i ona iznosi 25,16 slučajeva na 100.000 stanovnika. U posljednjih sedam dana, više incidence od prosječne zabilježene u FBiH imaju Zapadnohercegovački (66,39), Sarajevski (46.37), Posavski (43,54) i Hercegovačko-neretvanski kanton (35,95).

Kada je riječ o naredbama i preporukama Kriznog štaba FMZ, u svim zdravstvenim ustanovama, bez obzira na oblik vlasništva, ustanovama koje zbrinjavaju starije osobe ili osobe s poteškoćama u razvoju i s duševnim smetanjama, te kazneno-poravnim i drugim ustanovama socijalne zaštite, kao i sredstvima javnog prevoza i dalje je obavezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru i uz poštivanje razmaka od minimalno dva metra. Izuzetno, zaštitne maske nisu obavezni nositi korisnici ovih ustanova koji imaju probleme s disanjem zbog hroničnih bolesti ili koje ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe.

Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, te inspekcijama pri nadležnim kantonalnim ministarstvima, kao i nadležnim općinskim i gradskim inspektorima naloženo je da kontinuirano kontrolišu provođenje ove naredbe i poduzimaju mjere iz svojih nadležnosti.

Kada je riječ o pružanju usluga u ugostiteljskim objektima u zatvorenom i na otvorenom prostoru, i dalje važi naredba o poštivanju razmaka od minimalno dva metra između stolova. Ovo važi i za ugostiteljske objekte koji organiziraju muziku uživo, disko klubove, kao i objekte slične namjene.

U svim oblicima prodavnica, u skladu s Pravilnikom o klasifikaciji prodavnica i drugih oblika trgovine na malo, ograničen je broj kupaca tako da se definira prostor od 10 m2 prodajnog objekta po potrošaču. Bez obzira na veličinu prostora prodajnog objekta, nije dopušten boravak više od 400 potrošača.

Kako je danas zaključeno, vladama kantona, odnosno kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva, naređeno je da kontinuirano prate epidemiološku situaciju na područjima kantona, te u slučaju pogršanja pravovremeno djeluju i donose mjere u skladu s epidemiološkom situacijom i o tome redovno izvještavaju Krizni štab FMZ-a.

Krizni štab FMZ-a zadužen je da prati epidemiološku situaciju na području FBiH, te u slučaju pogoršanja odmah preporuči Vladi FBiH nove mjere.

Krizni štab će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti nadležnim kantonalnim institucijama, kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama, te Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama policije, a Vlada FBiH će obavijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji i mjerama koje je danas donijela. 

Naredbe i preporuke Kriznog štaba FMZ su donesene s rokom važenja od 30 dana, računajući od 8.4.2022. godine, kao dana početka njihove primjene, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: