Vlada FBiH u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH

Vlada Federacije BiH utvrdila je danas Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH i uputila ga u parlamentarnu proceduru. Današnjoj sjednici, po ovlaštenju premijera FBiH, predsjedavao je potpredsjednik  Gavrilo Grahovac.Iz Vlade FBiH saopšteno je da se ovim zakonom uređuje pravo na zdravstvenu zaštitu i mogućnost ostvarivanja najvišeg mogućeg nivoa zdravlja svakog stanovnika FBiH. Njime je utvrđeno pravo i obaveza Vlade da donese Strateški plan razvoja ove oblasti.

Zakonom je predviđeno da se na nivou opština obezbijedi primarna zdravstvena zaštita, kao što su domovi zdravlja, apoteke i ustanove za kućnu zdravstvenu njegu. Utvrđen je osnovni paket prava na zdravstvenu zaštitu za neosigurane osobe, što uključuje i liječenje tuberkuloze, koji će se finansirati iz kantonalnih budžeta.

Finansiranje zdravstvene zaštite za žrtve nasilja, povratnike i izbjeglice vezaće se za posebne propise koji utvrđuju njihov status i način ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu. Zakonom se reguliše i način obavljanja privatne prakse zdravstvenih radnika koji imaju visoku stručnu spremu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: