Vlada FBiH u manjku 100 miliona, a povećali sebi plate

Novembarske plate za svih oko 7.000 budžetskih korisnika u FBiH, mimo drugih primanja, bit će veće od 100 do 700 KM, ovisno od pozicije na kojoj se nalaze i posla kojeg obavljaju.

Odlučeno je ovo na jučerašnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici Vlade FBiH nakon što se ministri nisu uspjeli sastati i zasjedati od kraja septembra. Ovoj odluci prethodio je dogovor predstavnika Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH i ministarstava pravde, finansija, rada i socijalne zaštite da osnovica, koja garantuje povećanje, za obračun novembarskih plata bude 330 KM. Ministre jučer u donošenju ovakve odluke nije omelo ni nedavno upozorenje Vjekoslava Bevande, ministra finansija, da u budžetu FBiH nedostaje 100 miliona KM, planiranih od međunarodne pomoći.

Sa ovom osnovicom i koeficijentima utvrđenim ranije u Zakonu o platama i naknadama u organima vlasti u FBiH plate budžetskih korsnika bit će i te kako veće od dosadašnjih. Najveće povećanje plate bit će za predsjednicu FBiH Borjanu Krišto. Osnovica pomnožena s koeficijentom 10 za njenu platu pokazuje da će umjesto dosadašnjih 2.679 KM njena plata za novembar iznositi 3.300. Novembarske plate potpredsjednika FBiH, presjedavajućih oba doma Parlamenta FBiH i premijera (kojima je koeficijent za platu 9,8) bit će za 550 KM veća. Oni će umjesto dosadašnjih 2.679 KM za novembar primiti 3.234 KM.

Ministarska plata za ovaj mjesec iznosit će 2.970 KM, za razliku od dosadašnje 2.444 KM.

Poslanici i delegati Parlamenta Federacije BiH za ovaj mjesec, iako nisu ni zasjedali, primit će platu od 2.574 KM. Do sada je njihova plata bila 2.334 KM.

Novembarska plata rukovodećih državnih službenika, direktora i ostalih najviše rangiranih državnih službenika bit će 2.046 KM, umjesto dosadašnjih 1.603 KM. Najniže rangirani državni službenik, odnosno stručni saradnik umjesto dosadašnjih 1.064 KM, za novembar će primiti platu od 1.221 KM. Novembarska plata šefa unutrašnje organizacione jedinice, najviše rangiranog namještenika, bit će 1.056 KM umjesto ranijih 904 KM, a pomoćnog i nekvalifikovanog radnika, zadnjeg platnog razreda među namještenicima, 610 KM umjesto 521 KM.

Salih Kruščica, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH, tvrdi kako ovo nije riječ o povećanju plata bar za državne službenike i namještenike nego vraćanje na stari iznos koji im je Vlada FBiH jednostrano i mimo kolektivnog ugovora umanjila za više od deset odsto. Povećanje plata funkcionerima Kruščica jučer nije želio komentirati.

“Dogovorili smo da osnovica za decembarske plate bude naknadno dogovorena i to u skladu s raspoloživim novcem u budžetu, te da budu isplaćeni zaostaci od avgusta do decembra”, pojasnio je Kruščica.

Komentar o ovom povećanju plata jučer nismo uspjeli dobiti od premijera FBiH Mustafe Mujezinovića i ministra finansija Vjekoslava Bevande.

Zakon, koji je omogućio povećanje plata budžetskim korisnicima, usvojen je krajem jula na insistiranje međuanorndih kreditora da se ova oblast precizno reguliše.

Vlada FBiH jučer je članovima Upravnog odbora Zavoda PIO/MIO FBiH produžila mandat dva mjeseca, koji je istekao 18. novembra.

“Istovremeno je i donesena odluka o raspisivanju konkursa za imenovanje novog saziva”, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Ovom odlukom obezbijeđena je isplata novembarskih penzija za oko 370.000 penzionera u FBiH jer će sada UO Zavoda moći održati sjednicu i utvrditi isplatni koeficijent za mirovine.

Vlada je jučer utvrdila koeficijent jedan za isplatu novembarskih boračkih invalidnina. Sa ovim koeficijentom boračke invalidnine neće biti umanjene u odnosu na prethodni mjesec.

“Vlada je danas dala saglasnost na izmjenu Pravilnika o načinu i postupku revizije iz oblasti boračko-invalidske zaštite, te prihvatila informaciju o dosad dostignutom stepenu revizije korisnika prava iz ove oblasti”, saopćeno je iz Ureda za informisanje Vlade FBiH.

(Nezavisne novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: