Vlada FBiH predložila mjere zbog vrućina: Pomjera se radno vrijeme, na ulicama besplatna voda

Federalna vlada usvojila je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu Informaciju o provođenju izvanrednih mjera u uvjetima ekstremno visokih temperatura i podržala njihovo provođenje u zdravstvenim ustanovama na cijelom teritoriju Federacije BiH.

Te mjere podrazumijevaju da radno vrijeme na nivou primarne zdravstvene zaštite i specijalističko-konsultativnih službi počinje u sedam sati, da se prioritet kod ostvarivanja usluga zdravstvene zaštite da hroničnim bolesnicima, maloj djeci, trudnicama i ljudima starijim od 65 godina i da roditelji koji dovode djecu na cijepljenje protiv zaraznih bolesti, to učine najkasnije do devet sati ujutro.

Poslodavcima je preporučeno da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom i suncu, početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro. Ako tehnologija posla to ne dozvoljava, treba razmotritimogućnost da poslovi u razdoblju od 12 do 16 sati budu prekinuti i nastavljeni poslije16 sati.

Preporuka je i da zaposlenim hroničnim bolesnicima poslodavci u ovom razdoblju omoguće korištenje godišnjeg odmora. Ustanove koje s radom počinju u devet sati, početak radnog vremena trebaju pomjeriti na osam sati. Poslodavci bi trebali omogućiti ležernije odijevanje zaposlenika u ustanovama, poduzećima, kao i tijelima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i ležernije odijevanje na oficijelnim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično.).

Općine bi na određenim lokacijama trebale osigurati besplatnu podjelu vode za piće iz cisterni, a u slučaju dugih čekanja na graničnim prijelazima, trebalo bi osigurati podjelu vode i drugih napitaka.

Građane treba kontinuirano informirati o općim mjerama zaštite od visokih temperatura, savjetovati da borave u rashlađenim i klimatiziranim prostorijama, ali da pri tome razlika razlika u temperaturi između prostorija i vanjskog prostora ne bude veća od 3-5°C.

Federalno ministarstvo za zdravstvo će o provođenju ovih mjera izvijestiti i kantonalna ministarstva zdravstva, s ciljem osiguranja provođenja ovih mjera na području kantona i organiziranja načina pružanja zdravstvene zaštite, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: