Vlada FBiH predložila da minimalna plaća iznosi 550 KM, sindikalci tražili 609 KM

Na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije u Sarajevu predstavnici Vlade Federacije su iznijeli svoj prijedlog o povećanju minimalne plaće u FBiH, tačnije uredbu. Prema riječima Mevludina Bektića koji predstavlja veći broj granskih sindikata u FBiH, a koji je prisustvovao današnjem sastanku, Vlada FBiH je predložila da minimalna plaća od naredne godine iznosi 550 KM. 

Minimalna plaća sada iznosi 406 KM.

– Mi smo tražili da minimalna plaća bude 609 KM, a što je poslodavcima neprihvatljivo. Uglavnom, na današnjem sastanku se razgovaralo o uvećanju minimalne plaće i ostalo je da Vlada FBiH do Nove godine donese uredbu o minimalnoj plaći, kako bi ona stupila na snagu 01. januara 2022. godine. Mi ćemo Federalnoj vladi svoj prijedlog dostaviti u pisanoj formi. Poslodavcima je prema onome što smo čuli na današnjem sastanaku prihvatljiv Vladin prijedlog od 550 KM, kako bi plaća radnika u bruto iznosu bila nekih 840 KM. Sve ostalo im je neprihvatljivo – rekao nam je Bektić.

Podsjećanja radi, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović zalaže se da minimalna plaća u FBiH bude 1.000 KM. Nacrt zakona o minimalnoj plaći od 1.000 KM je upućen u parlamentarnu proceduru.

Faktor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.