Vlada FBiH ostaje pri svojim stavovima

Na svojoj današnjoj sjednici u Mostaru Vlada Federacije BiH osudila je nasilje koje se dogodilo 21. aprila ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu i žali što je došlo do ozljeđivanja većeg broja sudionika protesta i policajaca.

Vlada je prihvatila informaciju federalnog ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije o stanju sigurnosti u Federaciji BiH u vezi s održanim protestima boračkih udružanja.

Vlada ostaje čvrsto opredijeljena da radi očuvanja fiskalne stabilnosti FBiH, kao ustavne obaveze, provede uvjete prema Međunarodnom monetarnom fondu, Svjetskoj banci i Europskoj komisiji.

Vlada Federacije BiH zahtijeva od tužilaštva i policije da provedu brzu i sveobuhvatnu istragu i procesuiraju odgovorne za narušavanje javnog reda i mira te kaznena djela počinjena za vrijeme protesta.

Vlada podržava sve mjere koje je poduzela policija s punim senzibilitetom prema sudionicima protesta, pri tom koristeći minimalna ovlaštenja.

Na današnjoj sjednici zaključeno je kako će Vlada FBiH osigurati sve potrebne pretpostavke Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije u cilju efikasnog izvršavanja zakonom predviđenih obaveza.

Također, Vlada će izvršiti analizu i predložiti izmjene postojećih zakonskih rješenja koja reguliraju oblast javnog reda i mira i sigurnosti građana, stoji u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: