Vlada FBiH: Odluke o finansijskim sredstvima za otpuštene pripadnike OSBiH

vlada fbih 3Vlada Federacije BiH donijela je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, Odluku kojom se za 1.499 pripadnika Oružanih snaga BiH (OSBiH) koji su otpušteni i penzionisani 2010. godine dodjeljuje novčana podrška od po 310 konvertibilnih maraka za prvi, drugi i treći mjesec 2103. godine, a sredstva za ovo bit će osigurana iz ovogodišnjeg Budžeta FBiH s pozicije Tekuće rezerve Vlade.

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje je zadužen da Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata dostavi sve neophodne podatke za isplatu novčane podrške.

“Nakon što se usvoji Zakon o penzionisanju pod povoljnijim uslovima pripadnika odbrambeno-oslobodilačkog rata, a u skladu sa anexom Pisma namjere s MMF-om, ova novčana podrška će biti u cijelosti refundirana od strane krajnjih korisnika, na način i po dinamici koji će biti naknadno utvrđeni – saopćeno je iz Vlade FBiH.

Drugom današnjom odlukom odobreno je Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata izdvajanje iz Tekuće rezerve Vlade ukupno 464.690 KM sredstva potrebnih za ove namjene za januar, a bit će donesene istovjetne odluke i za februar i mart ove godine.

Donesena je i Odluka o sufinansiranju najnižih penzija ostvarenih pod povoljnijim uslovima, čiji je iznos u isplati za januar, februar, mart i april 2013. godine manji od najniže penzije po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju u FBiH.

Za te namjene bit će osigurano 1.884.000 KM, a što na mjesečnom nivou iznosi 471.000 KM. Razlika će biti isplaćivana uz redovne penzije u ovom periodu.

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje će, putem Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, mjesečno podnositi zahtjev za refundaciju utrošenih sredstava Federalnom ministarstvu finansija i o tome podnijeti izvještaj Vladi FBiH.

Sjednica Vlade FBiH završena je u 16.10 sati, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: