Vlada FBiH: Netačno da se od sutra uvode nove mjere uz VTP pravilo

Iz Vlade FBiH danas su se oglasili povodom, kako kažu, netačnih informacija koje su se pojavile u medijima vezano za uvođenje novih mjera na području FBiH. Kako navode, netačne su informacije da se u FBiH od sutra uvode nove mjere koje podrazumijevaju VTP potvrdu.

Obavještavamo javnost da su netačne informacije, objavljene danas u medijima, „da se od sutra u Federaciji BiH uvode nove epidemiloške mjere, koje podrazumjevaju pravilo „vakcinisan–testiran-prebolio“ (VTP)“, te su neistinite informacije „da će svi građani, zaposleni u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama, morati imati ispunjen jedan od ova tri uslova pri dolasku na radno mjesto“.

Također, obavještavamo javnost da su neistinite informacije da je tim povodom pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera danas, ili prethodnih dana, medijima davala bilo kakve izjave u vezi sa ovom temom”, naveli su iz Vlade FBiH.

“Naime, u medijima se danas pojavila vijest da se od sutra, 20.12.2021. godine, u Federaciji BiH uvodi VPT pravilo te izjava pomoćnice ministra Marine Bere, što može unijeti nemir u javnost. Navedena izjava je data prije mjesec dana, 18.11.2021. godine, i to na press konferenciji nakon donošenja naredbe o uvođenju VPT pravila.

Naglašavamo, da je ta mjera ukinuta 2.12.2021. godine, te zaključkom Vlade Federacije BiH data preporukama kantonima da u skladu sa epidemiološkom situacijom na području kantona i procjeni rizika, uvedu Pravilo VPT za područje kantona i o istom izvijeste Krizni štab FMZ-a, a o čemu je pomoćnica Bera također istog dana informirala javnost”, dodali su u saopćenju.

Aktuelne mjere

Još su naveli koje su trenutno aktivne mjere na području FBiH, usvojene na sjednici održanoj 16.12.2021. godine.

“Naglašavamo, da su aktuelne mjere u Federaciji BiH, one koje je na prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada Federacije BiH usvojila na svojoj 295. sjednici, održanoj 16.12.2021. godine, te da su usvojene naredbe i preporuke Kriznog štaba FMZ-a na snazi 14 dana.

Među važećim mjerama je preporuka vladama kantona, da u skladu sa epidemiološkom situacijom na području kantona, procjeni rizika, kao i dokumenta „Javnozdravstveni kriteriji za prilagodbu javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu COVID-19“, uvedu Pravilo vakcinisan/a, prebolio/ljela, testiran/a (VPT) za područje kantona i o istom izvijeste Krizni štab FMZ-a.

Ističemo da se sve donesene mjere (zaključci, naredbe i preporuke) dostavljaju kantonima te objavljuju u Službenim novinama Federacije BiH.

Iz navedenih činjenica se zaključuje da se nikakve nove mjere od sutra ne uvode u Federaciji BiH, te da prema važećim mjerama u FBiH uvođenje VPT pravila nije obaveza, nego preporukama kantonalnim vladama”, pojasnili su u saopćenju iz Vlade FBiH.

(N1)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: