Vlada FBiH može prihvatiti 7 od 13 zahtjeva rudara, a neki bi uzrokovali poskupljenje struje

Direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) Admir Andelija je ukazao na to da će se desiti drastično poskupljenje struje ako se pristane na neke zahtjeve rudara, dok je resorni ministar Nermin Džindić rekao da od ukupno 13 zahtjeva rudara može biti prihvaćeno sedam.

Kao sporni su istaknuti predloženi način izmirivanja obaveza prema rudnicima u sljedećih šest godina i povećanje cijene uglja za 20 posto.

Upozorio je da bi prihvatanje ovih zahtjeva značilo drastično poskupljenje struje. Na primjeru jednog potrošača, koji u prosjeku za potrošenu električnu energiju plaća 43,25 KM je obrazložio za koliko više bi plaćao struju.

Prema Andelijinim riječima, zbog poskupljenja uglja račun bi iznosio 49,77 KM, a zbog troškova isplate obaveza račun bi porastao na 59,81 KM.

Smatra da je ovo poskupljenje tehnički neizvodivo, jer, kako je izjavio, Regulatorna komisija za energiju FBiH određuje cijene struje te je zabranjeno skokovito povećanje cijena.

“Ovo je skokovito povećanje”, dodao je Andelija.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić (SBB) je najavio da će se u 19 sati razgovarati sa sindikatima rudara o ovim zahtjevima. Naglasio je da su sindikalisti potvrdili da će doći.

Podsjećamo, rudari su prošle sedmice protestovali ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, jer su nezadovoljni uslovima rada. Odbijaju eksploatisati ugalj, najviše potreban za proizvodnju struje, dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.