Vlada FBiH krenula u ‘čistku’ službenika sa zamrznutim beneficiranim penzijama

Prema nezvaničnim informacijama, uskoro bi otkaze moglo dobiti možda i više od 100 zaposlenika, državnih službenika i namještenika u institucijama FBiH koji su zasnovali radni odnos nakon ostvarivanja prava na starosnu penziju pod povoljnijim uvjetima.

Ta brojka proizlazi iz trenutnih podataka kojima raspolaže Federalni zavod PIO/MIO.

Vlada FBiH na posljednjoj je sjednici zadužila sva ministarstva, uprave, ustanove i agencije te druge federalne organe uprave da poduzmu sve zakonske mjere na razrješavanju dužnosti, odnosno prestanku radnog odnosa svih zaposlenika koji su svoje beneficirane penzije stavili u status mirovanja radi ponovnog zasnivanja radnog odnosa, piše Dnevni avaz.

Svi ovi organi, uključujući i Zavod PIO/MIO, imaju rok od deset dana da dostave spisak zaposlenika na koje se odnosi zaključak, a nakon što ih otpuste trebaju o tome izvijestiti Vladu i Agenciju za državnu službu FBiH.

Kako je izjavio Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO/MIO, grube procjene govore da u Federaciji ima oko 155 osoba koje su zamrzle svoje penzije ostvarene po uredbama o povoljnijem penzioniranju, a radi zapošljavanja.

“Preciznu brojku imat ćemo u narednih nekoliko dana. No, treba znati i da u tom broju ne znamo koliko je osoba koje su zasnovale radni odnos u državnoj, a koliko u privatnoj službi. U svakom slučaju, sve podatke dostavit ćemo Vladi FBiH i dalje postupati prema njenim uputama”, kazao je Kvesić.

Kvesić je pojasnio i da ovo povećanje rashoda za PIO neće prouzrokovati veće probleme u isplati penzija, s obzirom na to da se ne radi o velikom broju korisnika kojima će, nakon odmrzavanja penzija, one opet morati biti isplaćivane.

(MOJportal)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: